Venituri uriașe pentru Netejoru, omul dorit de Dragnea la șefia Inspecției Judiciare

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, este unul dintre cei mai bine plătiți magistrați din România, scrie Ziare.com. Sursa citată pornește de la datele completate de soții Netejoru în declarația de avere postată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, Lucian Netejoru a încasat un venit anual de 343.786 de lei, adică 28.648 de lei/lună. Acestor bani li se adaugă diferite drepturi în valoare de 153.522 de lei. Practic, șeful Inspecției Judiciare a încasat, în total, 497.308 de lei. Asta înseamnă aproximativ 100.000 de euro, așadar o medie de 8.300 de euro/lună.

Sotia lui Netejoru este consilier juridic, încasând 17.412 de lei. Ea lucrează la biroul notarial Lidia Bărbulescu, fost viceprepresedinte al Inaltei Curti in perioada 2003 – 2010.

Soții Netejoru detin împreună două apartamente și două case în Giurgiu și au o datorie de 60.000 de euro la bancă, însă nu și economii

Cum a ajuns Lucian Netejoru șef la Inspecția Judiciară

Lucian Netejoru ocupă funcția de inspector-șef al Inspecției Judiciare de la 1 septembrie 2015. Deși mandatul i-a expirat la 1 septembrie 2018, dar a rămas, totuși, la conducerea instituției, ca interimar.

Păstrarea sa în funcție ca interimar s-ar fi făcut la cererea expresă a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit legii, Netejoru are dreptul la încă un mandat de trei ani, pe care îl poate obține doar în urma unui nou concurs.

Acest concurs, însă, nu poate fi organizat pentru moment. Din cauza unor divergențe legate de raporturile de subordonare față de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), regulamentul de funcționare al Inspecției Judiciare a fost suspendat printr-o decizie a Curții de Apel București.

Așa s-a ajuns la ideea ca prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru să se facă prin Ordonanță de Guvern.

Însă înainte de emiterea acestei Ordonanțe, s-a petrecut un moment semnificativ: pe 23 august 2018, Liviu Dragnea a depus o sesizare la Inspecția Judiciară, prin intermediul avocatei sale.

Dragnea solicită ca toate cele trei dosare penale ale sale − atât cele în care a fost condamnat, cât și cel aflat în fază de cercetare la DNA − să fie verificate pentru a se constata dacă protocolul încheiat între SRI și Parchetul General a fost folosit pentru anchetarea sa, potrivit Centrului de Investigații Media.

Doar Inspecția Judiciară sau o instanță poate constata dacă un dosar a fost instrumentat legal sau nu. Liviu Dragnea a ales, deci, să se adreseze Inspecției Judiciare, și nu unei instanțe de judecată.

La 1 septembrie 2018, mandatul lui Lucian Netejoru a expirat.

Două zile mai târziu, pe 3 septembrie 2018, Liviu Dragnea își declara public nemulțumirea față de faptul că mandatul de șef al lui Netejoru, dar și cel al adjunctului său, Gheorghe Stan, nu fuseseră prelungite.

Șeful PSD a cerut imperativ ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să promoveze o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Ca atare, după alte două zile, pe 5 septembrie 2018, Guvernul a emis Ordonanța de Urgență prin care mandatele lui Lucian Netejoru și al lui Gheorghe Stan au fost prelungite, în ciuda opoziției exprimate de Forumul Judecătorilor.

Surse din zona justiției susțin că Lucian Netejoru a fost și încă este susținut de procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost vicepreședinte al CSM, în prezent șefa Corpului de Control al Ministerului Justiției.

După intervenția lui Liviu Dragnea pentru prelungirea mandatului său ca interimar, Netejoru pare că și-a găsit un sprijin mult mai puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here