Sociolog italian: „Guvernul ține ascuns numărul adevărat al morților”. Ce înseamnă „T-M-D” în lupta împotriva COVID-19

Cotidianul italian Il Giornale i-a luat un interviu sociologului Luca Ricolfi, care susține că numărul morților de Covid-19 este mult mai mare decât cel raportat oficial. Sociologul acuză autoritățile că ascund adevărat proporție a catastrofei pandemice din Italia.

  • Redăm integral interviul, tradus de Rador:

Reporter: Domnule profesor Ricolfi, estimați un număr mult mai mare de infecții și decese decât cel oficial. Cum deduceți aceste cifre?

Luca Ricolfi: Dovada care sugerează că numerele nu sunt cele oficiale este constituită din date disparate, dar foarte convingătoare, deoarece toate indiciile ne fac să credem că numărul de morți ar putea fi triplul deceselor detectate de Protecția Civilă și că mortalitatea în sudul țării ar putea fi și de 10 ori mai mare decât datele prezentate oficial (pentru detalii puteți consulta portalul Fundației Hume: www.fondazionehume.it).

Reporter: Prin urmare, Guvernul subestimează în mod evident epidemia?

Luca Ricolfi: Nu cred că autoritățile subestimează răspândirea epidemiei, pur și simplu nu vor să știm și noi ceea ce ei știu foarte bine.

Reporter: Dar izolarea în casă, chiar și timp de două luni cu pagube economice devastatoare, măcar ajută?

Luca Ricolfi: Da și nu. Da, pentru că, după dubla blocare din 5 și din 9 martie (închiderea școlilor + închiderea totală), numărul zilnic de noi contagieri a încetat să crească aproape imediat (cel puțin conform reconstituirii Fundației Hume, bazată pe dinamica recentă a deceselor și a spitalizărilor). Dar atenție: mai puține noi contagieri zilnice nu înseamnă că infecția s-a oprit, ci doar că numărul noilor infectați crește într-un ritm mai lent.

Reporter: Pe scurt, guvernul ne ține acasă, deoarece este practic singurul lucru pe care îl poate face pentru a încetini răspândirea infecției?

Luca Ricolfi: Guvernul face bine că păstrează așa-numitul lockdown, deoarece o lună nu este suficientă, și până când nu ne apropiem de contagierea zero, este extrem de imprudent să redeschidem. În același timp, însă, nu putem să nu remarcăm că aplatizarea curbei este extrem de lentă, iar aceasta este o responsabilitate precisă a guvernului, care nu numai că și-a asumat responsabilitatea enormă de a amâna blocarea totală cu două săptămâni (din 25 februarie au existat elementele necesare care să dea de înțeles că totul trebuia oprit), dar nu a făcut încă T-M-D, adică cele trei lucruri care ar fi putut scurta calea de ieșire.

Reporter: Ce înseamnă T-M-D?

Luca Ricolfi: T de la teste în masă, M de la măști pentru toți, D de la detectarea cazurilor pozitive și a celor cu care au intrat în contact. Țările care au înregistrat victorii semnificative în lupta împotriva virusului (China, Coreea de Sud, Singapore) au avut succes pentru că au făcut aceste lucruri. Și în Europa, totul sugerează că numărul morților din fiecare țară va depinde mai mult de T-M-D decât de durata opririi activităților de producție. Germania este în avantaj față de multe alte țări europene și, în final, s-ar putea să iasă mai puțin afectați, deoarece nu joacă toate cărțile sale pe lockdown.

Reporter: La sfârșitul lunii ianuarie, Conte spunea că Guvernul este „foarte pregătit”, este posibil să nu fi avut habar de pericolul cu care urma să se confrunte Italia?

Luca Ricolfi: Da, este posibil. Starea de urgență a fost declarată nu pentru că s-a înțeles că vom ajunge la lockdown, ci pur și simplu pentru că a fost o ocazie formidabilă de a-și asuma puteri depline (nu în mod metaforic, precum naivul Salvini, ci în mod serios).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here