Victoria împotriva Huawei e doar o picătură dintr-un ocean. Asaltul tehno-autoritarismului chinez asupra Occidentului este mult mai sofisticat

În 2019, China părea să câștige bătălia globală pentru supremația 5G, în principal prin Huawei, care devenise principalul furnizor de echipamente de telecomunicații către Europa, Africa și Asia, se arată într-o analiză CEPA.

🔹 Compania controla 29% din piața de infrastructură 5G, urmată de Erickson și Nokia din Europa, a căror cotă combinată abia putea concura cu cea a Huawei.

În ultimii doi ani, presiunea constantă a SUA a determinat mai mulți aliați europeni să impună restricții mai stricte de securitate în rețelelor lor de telecomunicații 5G, dar nu este încă timpul să ne bucurăm. Strategia Chinei evoluează. Pentru Partidul Comunist Chinez (PCC), sprijinirea eforturilor de infrastructură 5G de la Huawei face parte dintr-un efort mai mare de a domina tehnologiile viitorului și de a-și crește influența geopolitică.

Începând cu primăvara anului 2021, cea mai mare parte a Europei a blocat capacitatea Huawei de a construi infrastructură 5G sau cel puțin a sporit vigilența asupra ofertelor de infrastructură 5G. Marea Britanie a anulat o decizie care permitea Huawei să construiască infrastructură 5G pe porțiuni din rețeaua wireless a țării aflate în afara infrastructurii critice. Majoritatea țărilor mai mari ale continentului au instituit deja sau vor institui reglementări de securitate mai stricte pentru rețelele lor wireless, ceea ce va face mai dificil pentru Huawei să câștige oferte de infrastructură 5G. Deși se va abține să-și critice public aliații în același mod precum Administrația Trump, Administrația Biden împărtășește aceleași preocupări cu privire la creșterea influenței tehnologice a Chinei. Aceasta ar trebui să mențină Europa pe calea sa actuală.

Chiar și așa, Huawei a declarat că nu este îngrijorată de adierile geopolitice, președintele companiei, Eric Xu, afirmând: „[Guvernul chinez] nu va sta în cu mâinile în sân în timp ce Huawei este măcelărită”. Deși structura de proprietate a Huawei este încă opacă, nu există nicio îndoială că compania a primit un sprijin substanțial din partea statului chinez și a PCC. Sprijinul oferit de China Development Bank și Export-Import Bank a inclus împrumuturi cu rate de dobândă sub interesul pieței și o linie de credit fără precedent de 100 miliarde de dolari la băncile de stat. Numai în 2018, Huawei a primit subvenții de 222 milioane de dolari de la guvernul chinez, ceea ce nu numai că i-a permis să crească foarte mult veniturile, ci și să mărească cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare la 15,3 miliarde de dolari pe an, la fel ca Alphabet și Amazon.

Evoluțiile recente în strategia 5G a Chinei au dovedit că Eric Xu are dreptate. 5G a fost o componentă importantă a Drumului Digital al Mătăsii, dar nu a fost întreaga strategie. Obiectivele includeau crearea unei infrastructuri digitale concentrate în China, facilitarea extinderii corporațiilor tehnologice, accesarea unor grupuri mari de date, proiectarea unei puteri accentuate și manipularea percepțiilor politice. Beijingul urmărește aceste obiective fără o dependență excesivă de infrastructura 5G în rândul aliaților americani, parțial pentru că 5G în sine nu este neapărat transformațională, deși ar putea avea în cele din urmă efecte profunde asupra actualelor industrii emergente, cum ar fi inteligența artificială și calculul cuantic.

Dacă Europa a împiedicat ambițiile Huawei, există multe oportunități în altă parte. În februarie, ministrul brazilian al comunicațiilor, Fabio Faria, a solicitat vaccinuri într-o întâlnire cu directorii Huawei. Două săptămâni mai târziu, Brazilia anunța deja o mare licitație 5G, cu Huawei ca participant major. Criticile Braziliei față de China s-au oprit brusc, chiar dacă președintele Jair Bolsonaro a criticat anterior China și a refuzat să accepte utilizarea vaccinurilor sale în Brazilia. Nu este greu să ne imaginăm presiunea pe care China ar putea să o exercite asupra țărilor mai mici și mai sărace decât Brazilia, unde un compromis va fi tentant între infrastructura 5G și vaccinurile aparent abundente ale Chinei.

În Europa, Huawei a ajuns la concluzia că există mai multe modalități de a jupui un iepure. Compania a mutat acum câmpul de luptă către inteligența artificială (AI), una dintre numeroasele tehnologii care ar putea înflori cu viteze mai rapide ale 5G. Să ne uităm, de exemplu, la Slovacia. Țara rămâne aparent pe baricade împotriva utilizării Huawei în infrastructura sa 5G, dar Universitatea Tehnică Slovacă din Kosice și-a anunțat recent intenția de a înființa un centru de cercetare AI în tandem cu firma chineză. Alte școli din Slovacia, inclusiv Universitatea din Zilina, lucrează cu Huawei la inițiative precum „oraș sigur”, descrise de critici drept un mijloc de a exporta autoritarismul, din cauza accentului pus pe supravegherea digitală. 5G a fost întotdeauna un obiectiv pentru China, iar o parte din acest obiectiv a inclus dominarea aplicațiilor comerciale, de informații și militare pentru AI. Parteneriatele cu universitățile europene în domeniul AI și al orașelor inteligente reprezintă o ușă din spate pentru China, care îi permite accesul la datele europene și influențarea industriilor viitorului fără a fi nevoie de infrastructura Huawei 5G.

Însăși Huawei a urmat exemplul PCC, cu campanii de influențare pe rețelele de socializare, folosind boți și conturi frauduloase. Profiluri false pe Twitter care se pretind a fi experți în telecomunicații, universitari și scriitori au retrimis recent un articol al unui avocat comercial care atacă proiectul de legislație belgiană 5G anti-Huawei. Oficialii companiei au retrimis rapid conținutul din conturile false, permițând articolelor să ajungă imediat la un public mai mare.

Deci, în timp ce șoimii din Europa și SUA au câștigat bătălia inițială împotriva implicării Huawei în rețelele 5G din Europa, concurența tehnologică abia începe. Occidentul va avea nevoie de o politică integrată – astfel încât, atunci când țări precum Brazilia iau în considerare îmblânzirea politicii de telecomunicații în schimbul vaccinurilor, țările occidentale să stopeze acest lucru, oferindu-le rapid doze de vaccin. După cum subliniază cooperarea AI a Huawei cu universitățile slovace, este nevoie urgentă de o nouă legislație la Washington și Bruxelles pentru a îmbunătăți transparența finanțării proiectelor de înaltă tehnologie la universități. SUA și aliații săi trebuie, de asemenea, să privească spre viitor.

6G va fi mai transformațional decât 5G, iar dezvoltarea tehnologică pe care o catalizează 5G va avea un impact mai mare decât infrastructura 5G în sine.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here