VIDEO | Blinken: China acţionează „mai represiv”, „mai agresiv”

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat, într-un interviu difuzat duminică de CBS, că China sfidează ordinea mondială acţionând într-o manieră „mai represivă” şi „mai agresivă”, potrivit AFP, preluată de News.ro.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani, este că China acţionează într-o manieră mai represivă pe teritoriul ei şi mai agresivă în străinătate. Este un fapt”, a declarat Antony Blinken, întrebat în emisiunea „60 Minutes” de la postul american CBS.

China este „singura ţară din lume care are capacitatea militară, economică, diplomatică de a submina sau a contesta ordinea bazată pe reguli pe care o considerăm atât de dragă şi pe care suntem hotărâţi să o susţinem”, a continuat şeful diplomaţiei americane. 

„Dar vreau să fiu foarte clar… Obiectivul nostru nu este de a opri China, de a o frâna, de a o limita; este de a menţine această ordine bazată pe regulile pe care China le sfidează”. 

Aceste aluzii vin după ce preşedintele american Joe Biden a asigurat miercuri, în prima alocuţiune în Congres, că nu „caută conflictul cu China”, dar este pregătit „să apere interesele americanilor în toate domeniile”. 

Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forţele armate chineze şi americane rivalizează pentru influenţă în Asia-Pacific, în special în Marea chinei meridionale şi în apropierea Taiwanului.               

Antony Blinken a insistat de asemenea, în martie, pe „genocidul comis asupra uigurilor majoritar musulmani” din regiunea chineză Xinjiang.

1 COMENTARIU

  1. Decalajul tehnologic ce pina mai ieri oferea democratiilor ocidentale puterea militara absoluta se micsoreaza vazind cu ochii .Celebra zicere a fostului presedinte si sef al PCR din Romania Socialismului Multilateral Dezvoltat si numim astfel: Neamestecul in treburile interne – revine in forta pe scena politicii mondiale .Noua forma politica numita Iliberalism aceasta – struto- camila -ce se vrea capitalista dar unde decizia este in mina unui singur om ales pe viata ca si conducator , isi intinde tentaculele in lumea larga .Tentatia este mare pentru orisicine .Democratiile ce sunt supuse deciziei populare si care au in prin planul existentei dreptul si respectarea drepturilor omului sunt greu de urnit atunci cind la nivel decizional intervine o maxima urgenta . A cunoste legislatia si a folosi aceasta legislatie ca si model de viata este o mare necunoscuta pentru multa lume .Este evident mai usor sa decida altul pentru tine conform modelului :sa mi se dea – nu sa incerc eu sa imi bat capul spre a face si intelege -. Pomana ingrasa este inca adevarul multora dintre noi .Desigur , sustinute de forta armelor si China si Rusia duc dorul maretiei pierdute . Cindva si China (de mult de tot ) era un mare imperiu al lumii si pina de curind si Rusia era la fel . Cum politica este o vesnica rasbunare (un vechi proverb corean ) tot asa si contestarea Occidentului si a SUA ca puteri absolute va deveni si mai apriga . Cei ce nu au ce pierde au inteles ca pot face ce vor atita timp cit ceilalti (cei care chiar au ce pierde )nu vor gasi modalitati de raspuns .Deocamdata lucrurile se reaseza si la nivel militar . Aliantele se refac . Democratiile lumi si nu numai se vor incolona in spatele noii administratii BIDEN . UE isi va mari forta militara pe mai toate palierele reprezentative(tehnologii noi peste tot ) sustiniid si NATO ca bloc militar ce produce forta comuna ,noile masuri de securitate a tehnologiilor de virf vor fi ele parte a acestui râzboi nevazut .G7 deja cere o reorganizare ca raspuns la provocarile din media ,masurile de pedepsire economica a unor entitati economice si persoane vor fi maximizate ,granitele comune vor fi si ele securizate la maxim . Prioritare vor fi modalitatile economice ce tin de comert cu prietenii ca model principal . Pandemia se va incheia curind si normalitatea atit de draga noua va reveni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here