VIDEO. „Cernobîlul sanitar” din China. Ei sunt „carnea de tun” din linia întâi a luptei împotriva coronavirusului

Epidemia de coronavirus din China a fost descrisă, pe bună dreptate, ca fiind un „Cernobîl sanitar”. Iar în prima linie a luptei împotriva coșmarului COVID-19 se află acum, ca și în cazul lichidatorilor din 1986 din Ucraina sovietică, „carnea de tun” – personalul medical, militarii sau, pe firul necesităților zilnice, chiar și distribuitorii de comenzi online.

Filmările cu medici epuizați care leșină în lifturi sau pe holurile spitalelor par a fi „noua normalitate” în cursa contracronometru a Chinei de a stopa răspândirea coronavirusului.

Autorităţile sanitare chineze au publicat detalii despre mai mult de 70.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, în cel mai amplu studiu realizat de la izbucnirea epidemiei, la finalul anului 2019. Cele mai recente cifre oficiale arată 1.873 de decese şi 72.436 de cazuri de îmbolnăvire.

Cercetarea subliniază şi riscul mare la care se supun cadrele medicale. Cinci cadre sanitare au murit până pe 11 februarie, data la care a fost încheiat studiul. Printre morți se numără și Liu Zhiming, directorul unui spital din metropola chineză Wuhan, epicentrul epidemiei.

Cazul Li Wenliang

În centrul sacrificiilor sanitare se distinge figura tragică a oftalmologului Li Wenliang, considerat erou pe rețelele de socializare din China. Cazul acestuia a ținut recent capul de afiș al presei internaționale. Moartea lui a trezit un val de furie în mediul online.

Li Wenliang a lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.

La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false.

„Cărăușii”

O altă categorie profesională expusă la pericolul contaminării este cea a distribuitorilor de produse. Măsurile draconice adoptate de autoritățile de la Beijing pentru a limita viteza de extindere a virusului au dus la închiderea mai multor ansambluri rezidențiale, locatarii fiind practic „arestați la domiciliu”.

Această situație a generat, în schimb, o creștere uriașă a vânzărilor online de produse alimentare proaspete. Numai că este nevoie de „cărăuși” pentru ca produsele să ajungă la ușile clienților. Astfel, echipați cu măști medicinale, sute de distribuitori cutreieră șoselele, într-o Chină aflată nu doar sub teroarea coronavirusului, ci și cuprinsă de o iarnă siberiană, după cum se poate observa din videoreportajul de mai jos realizat de South China Morning Post.

2500 de soldați, puși în carantină

Potrivit rapoartelor Epoch Times, zeci de ofiţeri din armată şi poliţie au fost diagnosticaţi cu infecţii cauzate de virusul Wuhan şi peste 2500 de soldaţi au fost puşi în carantină.

Epidemia a lovit cu precădere marina militară chineză, în special forţele de pe submarine, care au devenit adevărate focare de infecţie.

Un membru al personalului de la Spitalul Central Hankou din Wuhan a confirmat că membri ai forţelor armate şi de menţinere a ordinii au fost spitalizaţi.

Printre aceştia, 1.500 de soldaţi şi 1.000 de poliţişti înarmaţi sunt plasaţi în carantină, iar Centrul de informare pentru drepturile omului şi democraţie din China, cu sediul în Hong Kong, a raportat pe 10 februarie că 10 soldaţi chinezi şi 15 poliţişti înarmaţi au fost diagnosticaţi cu noul virus din provincia Hubei.

De asemenea, 300 de poliţişti înarmaţi au fost izolaţi pe un şantier al Corpului Provincial Hubei al Poliţiei Armate, potrivit Epoch Times.

Recent, Comisia Militară Centrală (organizaţia care face legătura dintre Partid şi Armată) a emis 12 notificări de urgenţă cu privire la situaţia epidemică şi a aplicat reglementări stricte cu privire la „liderii echipelor de luptă împotriva epidemiei”, „situaţia epidemiei din barăci şi zonele familiale”, „observarea izolării” etc. Mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here