VIDEO | Convoiul sanitar al României, întâmpinat în Republica Moldova de oameni purtând în mâini drapelul românesc

Foto: InfoPrut

Cele 20 de camioane cu ajutor umanitar și medical, oferit de România pentru cetățenii Republicii Moldova au ajuns la intrare în Chișinău. Convoiul a fost întâmpinat de Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, transmite InfoPrut.

Zeci de persoane, reprezentanți ai organizațiilor și partidelor unioniste au întâmpinat convoiul și au salutat de ajutorul umanitar oferit de statul român, purtând în mâini drapele ale României.

Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80.000 litri de alcool sanitar.

Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății de la București, după ce săptămâna trecută Guvernul României a decis să ofere un ajutor umanitar Republicii Moldova în valoare de 3,5 milioane de euro sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă pandemiei de Covid-19.

Ajutorul a fost aprobat în timp ce la Chișinău sosise o echipa formată din 42 de medici și paramedici din România, care timp de două săptămâni își va asista colegii în combaterea pandemiei de coronavirus.

Transportul echipamentelor este realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Orban: „Pentru a putea să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă”

Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din această ţară, la 30 de ani de la trecerea liberă a Prutului, a declarat miercuri prim-ministrul Ludovic Orban.

„În urmă cu 30 de ani a avut loc trecere liberă a Prutului, a frontierei dintre România şi fosta Uniune Sovietică, o manifestaţie cunoscută sub numele de «Podul de Flori», manifestaţie la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului şi care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică şi afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă”, a spus Ludovic Orban.

„Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat”

Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a ținut să mulțumească României pentru ajutorul umanitar.

„Mulţumim, România, pentru ajutorul tău necondiţionat şi dezinteresat. Mulţumim, România, pentru lecţia de modestie, răbdare şi cumpătare. Ştim că nu te-ai aşteptat la un pod de flori, dar nici n-ai meritat flori sub pod. Dar nu pentru flori ai venit azi aici. Ai venit să salvezi vieţi. Mulţumim, România!”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Deși au existat mai multe cereri ca ajutorul României să fie prezentat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din centrul Chișinăului, Guvernul pro-rus al Republicii Moldova a refuzat și a solicitat ca mașinile cu ajutor medical să fie parcate sub podul din sectorul Telecentru, pe șoseaua Hâncești, la marginea orașului Chișinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here