VIDEO | Dialog savuros Liiceanu- Pleșu: Cum apar unii ca Năstase, Ponta, Dragnea. „Bucătăreasa nu învață să conducă statul”

„Știți, Lenin are o vorbă celebră care este citată adesea: În comunism, bucătăreasa va trebui să învețe să conducă statul. Bucătăreasa nu învață să conducă statul în nicio societate din lume, niciodată…”, constată Gabriel Liiceanu, în contextul unei analize făcute în studioul Universul.net asupra „maternității” politice din România ultimilor 30 de ani.

Prin ce resorturi s-a realizat contra-selecția de lideri, în cadrul PSD, ce explicații pot fi aduse fenomenului de degenerare politică a vârfurilor acestui partid, de la un ciclu electoral la altul?

Mai jos, dialogul dintre Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Dan Turturică:

Dan Turturică: Ce mă sperie este evoluția în timp. Dacă dăm filmul înapoi, în ultimii 30 de ani, ne amintim că după ce Iliescu a evacuat scena în 1996 am fost convinși că nu se va mai întoarce vreodată. Și iată că, în 2000, s-a întors.

Ok, în 2004 am scăpat de Iliescu. Și ne-am spus: mai rău decât Iliescu nu se poate. Și vine Năstase, care n-a chemat minerii, dar a reușit să pună pe picioare un mecanism atât de ticălos de extracție de fonduri publice că l-a depășit pe Iliescu.

Ok, scăpăm de Năstase. Vine Băsescu, vine o guvernare de dreapta, spunem că ceva de proporțiile a ceea ce a făcut Năstase nu se va mai repeta. Și vine Ponta, o variantă edulcorată a lui Năstase, și creează și el un mecanism care duce România iarăși într-un moment critic. Vă amintiți de 2012 – suspendarea lui Băsescu, care avea mai puțină legătură cu Băsescu în sine, cât din nou cu aceste tentative de a deraia România de pe orbita pro-occidentală, pe care ne-am înscris – foarte important – prin consensul tuturor partidelor. N-a fost dreapta care a spus vrem în NATO și stânga a țipat în Parlament. Toți au vrut asta, nici măcar Vadim Tudor n-a îndrăznit să spună că nu vrea în NATO.

Ei, scăpăm de Ponta, ne amintim foarte bine momentul 2014 și momentul Colectiv, în care Ponta pleacă din funcția de premier, și vine Dragnea. Pe mine asta mă sperie. Sigur, acum e un moment de bucurie și merită să îl savurăm, și merită să ne uităm către speranță. Dar care este zona aceea din societate sau structurile de putere, până la urmă, care fac posibilă apariția unor astfel de oameni?

Este ca o magmă întunecată care zace în străfundurile administrației, ale societății și care permanent amenință să nască nou un Dragnea. Avem instrumente – și care ar fi alea – ca să putem să ne vaccinăm odată pentru totdeauna de astfel de riscuri?

Gabriel Liiceanu: Am impresia că introduceți o notă oarecum metafizico-magico, cum să-i spun, de literatură gotică. Nu, există cred niște mecanisme extrem de simple: liderii PSD care se selectează de la o perioadă la alta, așa cum i-ați înșirat, au nevoie de oameni care să conducă guvernul care sunt selectați nu pe criteriul competenței, al meritului, al priceperii, ci al fidelității. Deci, faptul că am văzut personaje din ce în ce mai ignare apărând în funcțiile-cheie ale statului și la vârful tuturor ministerelor și care în majoritatea lor erau vorbitori jalnici de română și care făcea greșeli grosolane, fiind miniștri ai Culturii și ai Învățământului, nu mai vorbim de prim-miniștri, lucrurile astea nu contau în alegerea lor pentru aceste funcții, ci conta măsura în care te vei asigura că vei fi slujit până la capăt, fără niciun risc. Uitați-vă la cei 100 de miniștri pe care i-a avut Dragnea în trei ani. El s-a păcălit și cu primul, și cu al doilea prim-ministru, a crezut că-i poate fideliza și manipula oricum, total. Or, treaba asta n-a mers. Și atunci a ajuns la această soluție care pentru noi a însemnat umilința supremă. Știți, Lenin are o vorbă celebră care este citată adesea: „În comunism, bucătăreasa va trebui să învețe să conducă statul”. Bucătăreasa nu învață să conducă statul în nicio societate din lume, niciodată…

Andrei Pleșu: Dar poate candida la președinție.

Gabriel Liiceanu:… bucătăreasa… Și eu sunt bucătar, am un mare respect pentru meseria bucătăriei, dar nu amestec respectul pentru o meserie cu competența. Ce-am trăit noi din ’48 până în ’90 a fost această confuzie voită atunci. Toate meseriile – electrician, cazangiu, cizmar etc. erau meserii onorabile, dar nu erau compatibile cu conducerea unei țări. Deci, despre asta e vorba. PSD prelungește, de fapt… Dacă cineva se îndoiește că el este urmașul strategiilor de putere și al codurilor, al ritualurilor pe care le-a avut Partidul Comunist, acum poate să înțeleagă că nu e așa, că a continuat perfect ceea ce învățaseră de la părinții și bunicii lor.

În speță, că trebuie să pui un tip care n-are nimic în comun cu pregătirea pentru funcții de guvernare. Pentru că interesul e în altă parte: va fi în stare să execute tot ce-i spui – să împuște, să ucidă, să bage la închisoare, să tortureze dacă e nevoie? Cum a fost în comunism. Sau acum să distrugă o țară în funcție de binele unui om. Deci, să subordoneze țara nu binelui poporului, ci binelui unei găști. Asta-i tot.

VIDEO integral – AICI

2 COMENTARII

  1. Asa este, terifiant, inspaimantator, sinistru, criminal, monstruos, ordinar, asa este si a fost acest macabru comunism, hidra asta imputita si baloasa de care nu mai scapam, macar dac-ar muri odata iliescu, as putea crede ca ne eliberam, dar continua sa-si tarasca infecta viata, si sa ne-o spurce si pe-a noastra, a Romaniei intregi, ca prea repede sa fie judecat si bagat la puscarie, macar pentru o zi, nu prea vad sa se intample prea curand, la cum se misca justitia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here