VIDEO | Doi parlamentari de opoziție, arestați în Hong Kong. Momentul în care polițiștii i-au venit acasă, filmat de unul dintre ei

Doi parlamentari de opoziţie din Hong Kong au fost arestaţi miercuri pentru participare la una dintre manifestaţiile din vara anului 2019, în timp ce autorităţile aliniate Beijingului au intensificat reprimarea mişcării în favoarea democraţiei în fosta colonie britanică.

Lam Cheuk-ting şi Ted Hui au fost arestaţi la primele ore ale dimineţii la domiciliile lor, potrivit Partidului Democrat şi comunicatelor de pe conturile lor de Facebook, notează France Presse.

O sursă din poliţie a confirmat arestarea lor, precum şi a altor 14 persoane în această operaţiune miercuri dimineaţă în legătură cu unele dintre manifestaţiile pro-democraţie din iulie 2019.

Lam şi Hui fac parte din opoziţie în Consiliul Legislativ (LegCo, parlamentul local), unde nu ezită să critice în mod frontal autorităţile chineze şi pe cele din Hong Kong.

O postare pe pagina de Facebook a lui Lam a indicat că el a fost arestat sub „suspiciunea că ar fi participat la o revoltă pe 21 iulie” 2019.

În acea zi, alesul şi zeci de protestatari au fost atacaţi brutal în oraşul Yuen Long de către susţinătorii guvernului, dintre care unii sunt suspectaţi de apartenenţă la triade.

Poliţia a întârziat să sosească, iar câţiva poliţişti au fost filmaţi când îi lăsau să plece pe agresorii înarmaţi. Aceasta a contribuit la amplificarea neîncrederii populaţiei în forţele de securitate, pe fondul protestelor fără precedent care au durat luni de zile de la retrocedarea din 1997.

Lam a fost de asemenea inculpat pentru „conspiraţie pentru a provoca daune proprietăţii şi a obstrucţiona justiţia”, potrivit comunicatului.

Biroul lui Hui a publicat de asemenea o înregistrare video cu arestarea sa, în timpul căreia poliţiştii declară că el este urmărit penal mai ales pentru tentativă de obstrucţionare a justiţiei. El a fost luat în cătuşe.

Partidul său a declarat că arestarea are legătură cu o manifestaţie din 6 iulie 2019.

Din iunie până în decembrie 2019, Hong Kongul a trecut prin cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997, cu manifestaţii aproape zilnice, care uneori au degenerat în violenţe, pentru a denunţa declinul libertăţilor şi ingerinţele Beijingului.

La sfârşitul lunii iunie 2020, Beijingul a impus o lege drastică a securităţii naţionale în teritoriu, care a consolidat în mod semnificativ controlul guvernului central chinez asupra Hong Kongului.

Mulţi militanţi pro-democraţie denunţă un text liberticid despre care spun că pune capăt principiului „O ţară, două sisteme”, stabilit în timpul retrocedării din 1997 şi care garanta populaţiei din Hong Kong libertăţi necunoscute în restul Chinei până în 2047.

O duzină de figuri ale mişcării pro-democraţie au primit interdicţie în iulie să candideze la următoarele alegeri pentru LegCo.

Peste 9.000 de persoane au fost arestate în Hong Kong din iunie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here