VIDEO Haos de război civil pe străzile Barcelonei/ Ciocniri între polițiști și o adevărată gherilă urbană

Foto: Andrea Ganfornina Martín/ Twitter

Cincizeci şi una de persoane au fost arestate în Catalonia în urma unor violenţe, în noaptea de marţi spre miercuri, la manifestaţii împotriva condamnării liderilor separatişti, a anunţat miercuri Guvernul spaniol, relatează News.ro, care citează AFP.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, 29 de persoane au fost arestate în provincia Barcelona, 14 în Tarragona şi opt în Lleida.

În total, 72 de poliţişti regionali şi naţionali au fost răniţi în aceste violenţe, unii prezentând fracturi, potrivit ministerului.

În centrul Barcelonei au avut loc, marţi seara, scene de gherilă urbană – au fost incendiate containere, iar poliţişti au dat asalturi.

Ciocniri au avut loc la Girona, Tarragona, Lleida şi Barcelona, unde asociaţii separatiste au îndemnat la manifestaţii în faţa clădirilor guvernamentale.

La Barcelona 40.000 de persoane au participat la manifestaţie, înainte să aibă loc ciocniri între câteva sute de activişti, adesea cu faţa mascată, şi forţe de ordine care au dat asalturi.

Mobilizarea împotriva condamnării luni a liderilor separatişti la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din 2017 continuă miercuri.

Sabotaj

Potrivit Guvernului, linia de mare viteză (TGV) între Barcelona şi Franţa a fost întreruptă în urma unui sabotaj.

Marşuri pornesc miercuri din cinci oraşe pentru a se întâlni la Barcelona vineri, o zi de „grevă generală” şi de manifestaţie în masă.

După blocarea aeroportului de la Barcelona luni de către manifestanţi, tensiunea a crescut cu un nivel în regiune.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez a denunţat, într-un comunicat „violenţa generalizată” la manifestaţii care au avut loc la Barcelona şi în celelalte oraşe.

„O minoritate vrea să impună violenţa pe stradă în oraşele catalane (…). este evident că nu ne confruntăm cu o mişcare cetăţenească paşnică, ci coordonată de grupuri care folosesc violenţa în stradă pentru a rupe coexistenţa în Catalonia”, subliniază Guvernul, promiţând „să garanteze securitatea” cu „fermitate”.

Baricade

Bulevardul Paseo de Gracia din Barcelona, unde circulaţia era interzisă, era plin de pubele incendiate marţi noaptea, au constatat jurnalişti AFP.

Baricade au fost ridicate pe străzile din jur, în timp ce poliţişti urmăreau manifestanţi care au aruncat cu sticle şi obiecte incendiare în ei.

Potrivit unor imagini difuzate de televiziunea regională, ciocniri au avut loc la Girona, Tarragona şi Lleida.

Poliţia catalană a anunţat că a arestat patru persoane, dintre care trei la Barcelona.

Potrivit serviciilor de urgenţă, 74 de persoane au fost preluate în îngrijire medicală marţi în regiune.

„Acest lucru nu poate continua astfel. Fie (politicienii) se aşează şi găsesc o soluţie, fie vom avea toate astea” mai des, a declarat pentru AFP Iván González, un angajat al unui magazin de haine.

Înaintea acestei manifestaţii, mii de separatişti au blocat drumuri în regiune, inclusiv autostrada care asigură o legătură între Barcelona şi Franţa, dar şi căi ferate, potrivit Ministerului spaniol al Transporturilor.

„Tsunami democratic”

Luni, la câteva ore după anunţarea condamnării liderilor separatişti de către Curtea Supremă, mii de activişti au făcut bloc pe aeroportul din Barcelona, la apelul unei misterioase organizaţii, „Tsunami democratic”.

Aproximativ 10.000 de manifestanţi, potrivit Guvernului, au blocat accesul pe aeroport până luni noaptea. Peste 100 de zboruri au fost anulate, potrivit administratorului aeroportului Aena.

Ciocniri au avut loc între manifestanţi şi forţe de ordine, care au tras cu gloanţe de spună şi cauciuc. 131 de persoane au fost luate în grijă medicală luni în regiune, dintre care 115 la aeroport, potrivit seviciilor de urgenţă. Un manifestant a rămas surd, potrivit spitalului în care a fost operat marţi.

„Acum poporul trebuie să fie în stradă, toate revoltele pleacă de acolo, uitaţi-vă la Hong Kong!”, a declarat Victoria Santos, o manifestantă în vârstă de 62 de ani, la Barcelona.

Marșuri în întreaga regiune

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat 12 separatişti cu privire la rolul în tentativa de secesiune a regiunii în 2017, cea mai gravă criză politică din ţară de la sfârşitul dictaturii franchiste în 1975.

Nouă dintre ei au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare. Cea mai dură pedeapsă a primit-o fostul număr doi în Guvernul catalan Oriol Junqueras.

Foşti „miniştri” regionali şi fosta preşedintă a Parlamentului catalan au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între zece şi 12 ani de închisoare, iar doi conducători ai asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium au fost condamnaţi la npuă ani de închisoare.

Miercuri, mobilizarea continuă prin marşuri care pornesc din cinci oraşe catalane pentru a se întâlni la Barcelona vineri, o zi de „grevă generală” şi de manifestaţie în masă.

Viitorul şef al diplomaţiei europene, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, care este catalan, a catalogat drept „totalitară” atitudinea separatiştilor, care „consideră că numai catalanii sunt cei care îşi urmează  ideile”.

Potrivit unui ultim sondaj, publicat în iulie de Guvernul catalan, 44% dintre locuitorii regiunii sunt în favoarea independenţei, iar 48,3% i se opun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here