VIDEO | Iohannis: Şcoala trebuie să înceapă, chiar dacă nu ca de obicei, fiindcă este inadmisibil să avem o generaţie pierdută

Inquam Photos / George Calin

Şcoala nu va începe ca de obicei, dar „este foarte clar că trebuie să înceapă”, pentru a nu avea o generaţie pierdută, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, informează Agerpres.
 

Evident că, atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic ca să verifice care este problema. În situaţia unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar că şcoala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea şcolii, toţi bucuroşi că începe şcoala. Nu se vor aduna. Şcoala, totuşi, trebuie să înceapă, fiindcă este inadmisibil să avem o generaţie pierdută. În mediile de specialitate se vorbeşte despre a preveni generaţia pandemiei”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, copiii trebuie să meargă la şcoală, trebuie să înveţe, trebuie să se întâlnească şi cu alţi copii de vârsta lor, dar pentru acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie.

„Şi la acestea lucrează Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. Există proiecte de regulamente, ele se discută şi, într-un timp foarte scurt, cu siguranţă, vor fi aprobate şi făcute publice. Măsurile nu sunt complicate, deci lumea să nu îşi imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleaşi: masca, distanţa, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate – ce se face în cazul în care se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în şcoală apar cazuri de boală, care şcoală se închide, care nu se închide. Acestea sunt deja chestiuni de specialitate şi vor fi tratate de cei care sunt de specialitate„, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că nu vede nicio problemă în preocuparea pe care părinţii o manifestă în privinţa copiilor, pe care i-a încurajat să îşi trimită copiii la şcoală.

În primul rând, cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar, pe de altă parte, în toţi anii în care am fost la catedră, am constatat la toţi părinţii o preocupare intensă, părintească, corectă faţă de sănătatea copiilor. Nu văd niciun fel de problemă aici. Evident că în situaţia de epidemie părinţii vor urmări exact starea de sănătate a copiilor. Şi sigur că au partea lor de răspundere – nici aici nu văd o problemă. Şi îi încurajez pe toţi să îşi trimită copiii la şcoală dacă sunt sănătoşi, dacă nu sunt sănătoşi să îi ţină acasă, să consulte medicul de familie. Atât de simplu este. Nu trebuie să căutăm soluţii sofisticate, birocratice, dar fiecare trebuie să îşi asume rolul şi răspunderea care îi revine – şi părinţii, şi şcoala, şi autorităţile locale”, a punctat şeful statului.

Iohannis consideră, totodată, că „este bine ca românii să meargă în concediu la munte, la mare sau oriunde îşi doresc„, dar cu luarea măsurilor de precauţie.

Însă, în acelaşi timp, trebuie să ne dăm seama că nu este o vară ca oricare alta şi trebuie să ne luăm nişte măsuri de precauţie. Aceleaşi chestiuni simple – masca, distanţa, igiena. S-a văzut că aceste măsuri ajută foarte foarte mult. Am citit recent un studiu care arată totuşi că purtarea măştii în general, pe scară largă, poate să prevină până la 80% din infecţie. (…) Recomand românilor să meargă la munte, la mare sau oriunde îşi doresc, dar să respecte aceste măsuri absolut necesare pentru a se proteja ei şi pentru a-i proteja şi pe ceilalţi”, a adăugat Klaus Iohannis. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here