VIDEO Kievul și separatiștii pro-ruși au ajuns la un acord. Vor aplica „Formula Steinmeier”

Foto: Universul.net

Guvernul ucrainean şi separatiştii pro-ruşi din estul ţării au semnat marţi, la Minsk, un acord care deschide calea unor viitoare negocieri, informează Agerpres, care citează dpa.

Acordul la care s-a ajuns vizează un statut special pentru regiunile Doneţk şi Lugansk din Donbas şi posibilitatea organizării de alegeri.

Noul guvern al preşedintelui Volodimir Zelenski pare dornic să imprime dinamism negocierilor de pace. Zelenski a afirmat că, în prezent, nu există impedimente pentru organizarea unui summit la care să participe Rusia, Franţa şi Germania, urmând ca data la care acesta va avea loc să fie anunţată în curând.

Detaliile statutului special nu sunt încă stabilite. Conform separatiştilor susţinuţi de Moscova, statutul va fi provizoriu până la organizarea de alegeri supravegheate de OSCE, urmate de încetarea focului, precizează Agerpres.

„Formula Steinmeier”

„Nu vor avea loc alegeri «sub amenințarea armei». Dacă militanții vor fi acolo, nu vor avea loc alegeri”, a precizat președintele Ucrainei, citat de Kyiv Post.

Noul acord are la baza ceea ce în presa din Ucraina a numit „Formula Steinmeier”. Fostul șef al diplomației Germane, Frank-Walter Steinmeier, actual președinte al Germaniei, a propus în 2016 o metodă mai simplă de reintegrare a teritoriilor separatiste sub controlul Kievului, după eșecul implementării prevederilor Acordurilor de la Minsk: 1) organizarea de alegeri în Donețk și Lugansk sub legislația ucraineană și monitorizarea OSCE; 2) dacă OSCE consideră că alegerile au fost libere și corecte, atunci va intra imediat în funcțiune un statut special pentru aceste două regiuni, iar Ucraina își va primi granițele înapoi.

În războiul separatist din estul Ucrainei și-au pierdut viața până în prezent 13.000 de persoane, potrivit estimărilor ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here