VIDEO | Pădurar bătut crunt de hoți după ce a apărut într-o investigație

Răzvan Cenușă, unul din pădurarii Ocolului Silvic Moldovița (județul Suceava), a fost atacat în plină zi de un om de afaceri aflat în legături cu mafia lemnului, scrie site-ul Recorder.

Practic noul incident apare la doar o zi după ce un alt pădurar a fost ucis de hoții de lemne pe care i-a surprins într-o pădure din Maramureș.

Răzvan Cenușă (foto stânga) apare în investigația „Pe urmele hoților de lemn”, publicată de Recorder în urmă cu două săptămâni.

Potrivit sursei citate, o parte a neregulilor scoase la iveală în material se petreceau chiar în cantonul păzit de el. Ulterior, precizează Recorder, pădurarul a făcut o cercetare proprie care l-a condus la concluzia că superiorii lui de la ocol erau, cel mai probabil, complici la tăierile ilegale.

Iată ce relatează Tiberiu Botușar pe site-ul Asociației Moldovița:

  • Haideți să vă explic mai exact tot ce s-a întâmplat. Cunoașteți că cei de la Recorder au venit în Moldovița, au filmat, au făcut un material amplu care a ajuns la zeci de mii de oameni.
  • În imaginile lor au acceptat să apară și câțiva oameni curajoși. Oameni care nu s-au temut, oameni care vor să spună adevărul.
  • Mutarea nu a fost una pe placul clanurilor din comună care s-au văzut deodată lipsite de omul numărul 1, de o adevărată bază a piramidei tăierilor ilegale. Și de aici, aproape evident, s-a trecut la repercusiuni. Pentru că cine deschide gura trebuie să plătească în Moldovița. Răzvan Cenușă, pădurarul din filmartea Recorder a înțeles primul ce se întâmplă. Din păcate a făcut lucrul acesta chiar pe pielea lui. A fost bătut până la sânge, umilit și amenințat cu moartea. Mai întâi de toate, hoții de lemn au încercat să-l lase fără job ca să-l învețe minte. Când au văzut că nu le merge, aceștia au trecut la corecții fizice.

 „M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”

  • Pădurarul Cenușă a sunat la 112 pentru că a descoperit că i s-a falsificat semnătura în mai multe documente, cel mai probabil pentru a se putea acoperi eventuale nereguli privind tăierile ilegale de pădure. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au ridicat mai multe carnete de inventariere a arborilor destinaţi recoltării, în care semnătura pădurarului Răzvan Cenușă era falsificată

Amenințările cu moartea sunt la ordinea zilei în Moldovița

  • „Eu am avut niște controale în care șeful meu de district a făcut un raport fără mine, deci fără știrea mea, a făcut un raport în dimineața în care trebuia să vină controlul. Cu o seară înainte eu i-am spus că în parcela respectivă este ceva suspect, e umblat pe la mărci, ceva se întâmplă. Nu mi-a zis nimic atunci. A doua zi dimineață, m-a sunat să vin la ocol. Când am venit la ocol, acolo erau veniți domni de la Direcția Silvică Suceava, domnul inspector șef de la Garda Forestieră, iar domnul Tulbure mi-a spus: Uite care e treaba domnul pădurar, domnul șef de district a făcut un raport în care spune că ați marcat niște arbori și ați luat bani de la agenții economici respectivi. Am rămas pur și simplu tablou. Nici nu îmi venea să cred. Am întrebat dacă eu am ciocan, am spus că nu sunt inginer, nu am delegați, nu am nici o autoritate asupra unui ciocan. Și mi-au spus că trebuie să îmi dau demisia ca să stingem tot. Am zis nu, mergem în teren, nu am ce să ascund. Eu am sute de rapoarte făcute în care nu s-a luat nicio măsură, deci nu m-a ajutat nimeni”, a spus pădurarul Răzvan Cenușă de la Ocolul Silvic Moldovița.
  • Pentru că nu a fost de acord să își dea demisia și pentru că a avut curajul să vorbească în filmarea celor de la Recorder, Răzvan Cenușă a suportat consecințele. Supărați că nu au putut să scape de pădurarul care a spus ce se întâmplă în Moldovița, hoții de lemn au trecut la corecții fizice. L-au bătut pe pădurar pentru că a avut demnitatea să vorbească, să își iubească și să își respecte meseria. Mai mult de atât i-au transmis că dacă nu se oprește atunci va avea soarta celorlalți pădurari care au ajuns acasă într-un sicriu. „M-a bătut pentru că din cauza mea a plecat Zlei și din cauza mea sunt controale în pădure. A zis că nu se lasă până nu mă omoară”, mi-a zis Răzvan Cenușă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here