Ludovic Orban
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seară, într-o conferință de presă de la Palatul Victoriei, măsurile de sprijin economic pentru angajați, angajatori, dar și pentru șomeri.

România va beneficia de fonduri europene în valoare de 3-5 miliarde de euro care vor ajuta la repornirea economiei, spune acesta. Orban s-a referit și la decizia CNCD de sancționare a presedintelui Klaus Iohannis declarând că este ”stupefiat” și că este vorba despre o decizie ”pur politică”.

Principalele declarații ale premeirului Orban: Măsuri pentru angajați și angajatori


 • Am prevăzut un set de măsuri pentru sprijinirea angajaților.
 • Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic.
 • Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat.
 • Pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% din salariul brut, impozitul și contribuțiile.
 • Vom continua plata șomajului tehnic pentru afacerile care rămîn închise.
 • Vom acorda facilități pentru cei care angajează persoane aflate în șomaj.
 • Peste 600.000 de oameni au fost în șomaj.
 • 350.000 de români din Diaspora vor căuta un loc de muncă.
 • Premierul anunță un act normativ pentru susținerea zilierilor.

Referitor la starea de alertă

 • Astăzi, odată cu adoptarea de către Parlament a hotărârii de Guvern prin care a fost aprobată starea de alertă, a fost finalizată procedura stabilită prin Legea 55 și putem spune că am intrat pe deplin în starea de alertă, de alertă maximă, așa cum am denumit-o în cadrul ședinței de guvern.
 • Sigur că am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege și, prin modificările pe care le-a făcut, ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilitățile de acțiune.
 • De asemenea, consider că Parlamentul nu avea atributul constituțional și legal să facă modificări la hotărârea de Guvern și la planul aferent hotărârii de Guvern prin care România a declarat starea de alertă.
 • Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea Executivului și e o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat.
 • Nu putem fi de acord cu o astfel de atitudine, dar nu vom avea o reacție în momentul de față pentru că cel mai important lucru este ca românii să înțeleagă că încă nu am scăpat de epidemie, să înțeleagă necesitatea acestei stări de alertă și, mai ales, să înțeleagă necesitatea respectării tuturor regulilor care vor fi institutite în cadrul planului de măsuri ce fac parte din anexele hotărârii de Guvern.
 • În cursul zilei de mâine, până la finalul zilei, toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune cu toate regulile care țin de desfășurarea activităților comerciale, regulile de protecție sanitară etc.

Orban s-a referit și la decizia CNCD de sancționare a presedintelui Klaus Iohannis declarând că este ”stupefiat” și că este vorba despre o decizie ”pur politică”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu 5.000 de lei pentru declarațiile referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc și Ardealul dat ungurilor, constatând că acestea constituie discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here