Un ventilator mecanic inventat la Timișoara a trecut testul de funcționare, iar marți va fi testat și de anesteziști, acesta fiind primul prototip inventat de români.

Un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri și studenți din Timișoara, au proiectat un ventilator mecanic.

Specialiștii încearcă, în contextul noului coronavirus, să construiască echipamente de ventilare mecanică a pacienților aflați în stare gravă.

Ne străduim să construim un prototip în care componentă mecanică și de acționare e aproape finalizată, cea electronică e iarăși aproape de finalizare, în principiu marți seară ajungem să îl confruntăm cu anestezistii care eventual vor ajunge să îl folosească. (…) Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul asta. Avem sprijin și din partea firmelor din Timișoara, am construit o rețea în spate care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat și avem undă verde să îl pregătim pentru spitale”, a declarat Radu Ticiu, inițiatorul VentilaTM.

Vestea bună este că marți acest ventilator mecanic va fi testat de medici.

Sper să mergem într-un spital din Timișoara marți, dacă nu, vor veni anestezistii în zona de prototipare, nu știm exact cum se va întâmplă. Nu o să facem teste pe pacienți. Avem rezervat un cort pe care o să îl putem face experiment, după ce facem prima verificare în laborator. După acest test vom ști dacă anestezistii primesc de la el ceea ce au nevoie și ce noi ne propunem să le dăm”, a mai spus Ticiu.

Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că există și la nivel de autorități discuții cu echipa de la Timișoara, iar dacă acest prototip va funcționa și va fi omologat atunci marii producători auto precum Dacia, Ford sau Renault, prin imprimantele 3D, vor începe să producă ventilatoare mecanice.

1 COMENTARIU

  1. Bravo, sa dea dumnezeu sa fie omologat si sa intre in productie cat mai curand, pentru ca nu se vad semne ca scapam prea curand de molima asta cumplita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here