VIDEO | Procesul împotriva lui Trump, constituţional. Revolta de la Capitoliu „nu trebuie să fie viitorul nostru”

Senatul SUA a decis că procesul împotriva fostului preşedintele Donald Trump, acuzat de „incitare la insurecţie”, este constituţional. Dezbaterea din Senat a început marţi cu prezentarea unei compilaţii de înregistrări video ce prezentau evenimentele din 6 ianuarie, când în revolta de la Capitoliu au murit cinci persoane, transmite News.ro.

UPDATE – Senatul SUA s-a pronunţat marţi,după patru ore de dezbateri, asupra legalităţii procedurii declanşate împotriva fostului preşedinte Donald Trump, stabilind că aceasta este constituţională, relatează CNN. Argumentul principal al celor care au susţinut respingerea procedurii a fost acela că Trump nu mai este în funcţie.

Decizia privind legalitatea procedurii a fost luată cu un scor destul de strâns, 56-44, fiind necesară o majoritate simplă.

Şase senatori republicani – Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse, Pat Toomey – au votat alături de democraţi, în pofida solicitărilor venite din propriul partid, de a respinge procedura declanşată împotriva lui Trump.

”Procurorii” şi apărătorii lui Trump vor avea fiecare la dispoziţie până la 16 ore, pe durata a două zile, pentru a-şi susţine cauzele.

Primii vor fi cei din partea acuzării, care, potrivit CNN, intenţionează să apeleze la o mulţime de înregistrări video din ziua violenţelor de la Capitoliu. Dezbaterile vor fi reluate miercuri, la prânz.

În  timpul dezbaterilor, avocatul lui Trump Bruce Castor a susţinut că procesul împotriva acestuia este în mod explicit politic şi este un efort al democraţilor de a se asigura că nu se vor mai confrunta niciodată în alegeri cu fostul preşedinte. 

”Ne aflăm aici pentru că majoritatea din Camera Reprezentanţilor nu mai vrea să se confrunte cu Trump în calitate de candidat politic”, a declarat Castor.

Dacă Trump este condamnat de Senat cu o majoritate de două treimi, va fi apoi necesară o majoritate simplă pentru a i se interzice o candidatură.

ŞTIREA INIŢIALĂ – Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Trump a început diferit faţă de primul. Timp de zece minute, senatorii au urmărit o compilaţie realizată de democraţi – a început cu discursul lui Trump şi a cuprins imagini (captate din toate unghiurile) cu protestatarii care au intrat nîn clădirea Congresului şi s-au confruntat cu poliţia Capioliului.

„Domnilor senatori, preşedintele a fost pus sub acuzare pe 13 ianuarie pentru tot ceea ce am văzut”, a spus Jamie Raskin, care conduce grupul de procurori democraţi din proces. „Dacă asta nu este o infracţiune condamnabilă, atunci nu există”.

Până la 27.000 de trupe ale Gărzii Naţionale au fost mobilizate în Washington DC pentru inaugurarea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie, iar aproximativ jumătate încă se află aici şi vor rămâne pe parcursul procesului.

Raskin a explicat de ce organizarea unui proces acum este încă necesară şi constituţională, deşi Trump nu mai este preşedinte. El a spus că obiectivul părinţilor fondatori ai SUA a fost mereu „tragerea la răspundere, protejarea societăţii şi descurajarea corupţiei oficiale”, şi nu înlăturarea cuiva din funcţie.

Luni, avocaţii lui Trump au respins acuzaţia că fostul preşedinte a incitat la violenţă în discursul susţinut în faţa susţinătorilor. 

Procurorii în proces spun că Trump „nu are o bună apărare” şi vor încerca să arate că el a încercat să dea vina pe susţinătorii săi. Ei au precizat şi că fostul preşedinte a alimentat violenţa timp de mai multe săptămâni, prin repetate acuzaţii, fără bază, că alegerile au fost fraudate.

Democraţii susţin că Trump nu poate fi tratat ca un cetăţean „oarecare”, că „nu poate inflama insurecţia şi să plece”. Revolta de la Capitoliu „nu trebuie să fie viitorul nostru”.

Procesul a început la ora României 20:00. Ambele părţi prezintă argumente privind legalitatea procesului şi senatorii vor vota marţi dacă să continue.

Săptămâna trecută, avocatul Bruce Castor a spus că Donald Trump nu va depune mărturie în proces şi nici nu va transmite un memoriu scris, după ce Raskin a cerut acest lucru.

Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, pe 13 ianuarie, pentru rolul său în actele violente care au avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie.

Preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a numit nouă „procurori” democraţi, cu Jamie Raskin (Maryland), conducător al grupului. Ceilalţi opt sunt Diana DeGette (Colorado), Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell (California), Ted Lieu (California), Madeleine Dean (Pennsylvania) şi Stacey Plaskett, delegat Virgin Islands fără drept de vot în Congres.

Donald Trump este primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here