VIDEO | Putin ameninţă să folosească obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina

Sursa: TASS

Preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă să folosească obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina, dacă Kievul primeşte acest tip de muniţie din Occident, aşa cum anunţa recent un oficial britanic, relatează AFP, citată de News.ro.

”Rusia, bineînţeles, are cu ce să răspundă. Avem, fără să exagerăm, sute de mii de obuze de acest tip. Noi nu le folom pentru moment”, a dclarat sâmbătă, într-un interviu la televiziunea rusă, Vladimir Putin.

Voinţa Londrei de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei l-a determinat pe Vladimir Putin să ia măsuri.

În acest interviu, el a anunţat că Moscova va desfăşura armament nuclear ”tactic” pe teritoriul Belarusului, aliatul său, o ţară care se învecinează cu Uniunea Europeană (UE).

Oficiali ruşi au ameninţat în mai multe rînduri, abia voalat, cu o recurgere la arma nucleară în Ucraina, în cazul unei escaladări semnificative a războiului.

Belarusul, condus din 1994 de către Aleksandr Lukaşenko, se învecinează cu Ucraina, Polonia şi Lituania – ultimele două membre NATO şi UE.

”Nu e nimic neobişnuit aici. Statele Unite fac asta de decenii. Ele îşi desfăşoară de mult timp armamentul nuclear tactic pe teritoriile aliaţilor lor”, a acuzat Putin.

”Noi am convenit să facem la fel”, a declarat liderul de la Kremlin şi a anunţat că a încheiat un acord cu Minskul în acest sens.

”Ne-am ajutat deja colegii belaruşi şi le-am echipat avioanele (…), fără să ne încălcăm angajamentele internţionale în domeniul neproliferării armamentului nuclar”, a continuat Putin.

”Zece avioane sunt pregătite să folosească acest tip de armă”, a amennţat liderul de la Kremlin.

”Începând de la 3 aprilie, vom începe să formăm echipajele. Iar la 1 iulie vom termina construirea unui depozit special pentru armament nuclear tactic pe teritoriul Belarusului”, a anunţat Putin.

Putin: Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here