VIDEO | Rusia anunţă un nou tir reuşit cu racheta hipersonică Zircon

Armata rusă a anunţat luni că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice Zircon, într-un context al cursei înarmării cu acest gen de arme, pe care Moscova le consideră „invincibile”, potrivit AFP.

Acest anunţ intervine după recenta publicare în media americane a unor informaţii potrivit cărora China a testat în această vară o rachetă hipersonică capabilă să lanseze la rândul său un proiectil – o tehnologie de care nici SUA şi nici Rusia nu dispun în prezent.

Armata rusă a anunţat într-un comunicat că a lansat o rachetă Zircon de pe fregata „Amiral Gorşkov” asupra unei ţinte situate în apele Mării Albe, în Arctica.

Tirul „a fost recunoscut drept reuşit”, ţinta situată la peste 400 km „fiind distrusă”, subliniază comunicatul.

O înregistrare video, dată publicităţii de Ministerul rus al Apărării, arată racheta zburând într-o sclipire de lumină şi urmată de o dâră de fum în miez de noapte.

Primul tir oficial cu Zircon datează din octombrie 2020, preşedintele Vladimir Putin salutând atunci un „eveniment major”. Alte teste au avut loc de atunci, în special de pe fregata „Amiral Gorşkov” şi de pe un submarin în imersiune. Penultimul test datează din 18 noiembrie.

În contextul tensiunilor cu ţări occidentale, în special cu SUA, Rusia şi-a înmulţit în ultimii ani anunţurile privind dezvoltarea unor noi arme prezentate de preşedintele Putin drept „invincibile”, cum ar fi Zircon.

Cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 km, aceasta este destinată să echipeze nave de suprafaţă şi submarine ale Flotei ruse.

Primele rachete hipersonice de nouă generaţie Avangard, capabile să atingă o viteza de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea, au fost puse în serviciul armatei ruse în decembrie 2019.

Rusia caută, de asemenea, să dezvolte arme pentru utilizarea în spaţiu.

Moscova a recunoscut recent că a pulverizat un vechi satelit sovietic aflat pe orbită, suscitând indignare în Occident, care a acuzat-o că a pus în pericol Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din cauza numeroaselor deşeuri în urma acestui tir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here