VIDEO | Socor: România cere de la NATO coerență. Dezechilibrele dintre mobilizarea alianței la Baltică și cea de la Marea Neagră

Foto: NATO/Facebook

Există diferențele esențiale între mobilizarea NATO la Marea Baltică și cea de la Marea Neagră – de la resursele tehnice alocate, la cele umane, consideră Vladimir Socor, de la Jamestown Foundation.

Prezent la Dezbaterile Universul.net, expertul analizează în detaliu situația de pe cele două flancuri ale NATO și expune termenul-umbrelă care cuprinde demersurile Bucureștiului pe lângă aliați: „coerență”.

Declarațiile lui Vladimir Socor:

  • România, pe bună dreptate, și eu susțin asta, propune ca frontul estic al NATO să devină coerent. Coerența este cuvântul-cheie. Situația actuală este dominată de incoerență deoarece NATO, ca alianță, are unități militare în zona baltică și poloneză, dar nu are în zona Mării Negre. Deosebirile sunt frapante.
  • Există unități multilaterale NATO în cele trei state baltice și prezență americană foarte substanțială de trupe combatante în Polonia.
  • Care sunt deosebirile? În zona baltică sunt trupe multinaționale NATO cu misiune combatantă. În zona Mării Negre sunt trupe cu misiuni de instrucție.
  • În zona baltică, trupele combatante provin din zone nord-europene din NATO, țări cu mari tradiții militare. Țări anglo-saxone și germanice, cu tradițiile militare respective. În zona Mării Negre, noțiunea, la nivel abstract, este ca țări sudice să contribuie cu trupe: Italia, Grecia, Spania, Turcia. Nici aceste țări nu se grăbesc să contribuie. Prezența lor în Divizia și în Brigada multinațională în România este simbolică.
  • Contingentul de trupe NATO din Lituania are ca națiune-cadru Germania, cel din Letonia pe Canada, iar cel din Estonia are ca națiune-cadru Marea Britanie. La noi, națiunea-cadru e România.
  • Misiunea de poliție aeriană din zona baltică este mai substanțială decât la Marea Neagră.
  • Iată de unde vine incoerența.
  • România se străduie încă din 2014 să asigure această coerență. Progresul e foarte lent. Pe de altă parte, România are prezență americană cu ceea ce se cheamă „bocanci pe teren”. Ea este din partea SUA, ca aranjament bilateral americano-român – baza de la Deveselu, baza de la Kogălniceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here