VIDEO | Uriașa tabără de refugiați din Insula Lesbos, distrusă în întregime în urma unui incendiu cauzat de migranţi

Foto: Twitter

Tabăra de refugiaţi Moria din insula grecească Lesbos, care adăposteşte în prezent aproape 13.000 de migranţi, a fost practic distrusă miercuri dimineaţa de un incendiu care a izbucnit la primele ore ale dimineţii în urma unor ciocniri între migranţi, transmite Agerpres, care citează EFE.

La ora actuală nu există informaţii despre eventuale victime, dar pompierii mobilizaţi nu au putut accede încă în corturi şi containerele instalate în jurul taberei.

Incendiul s-a declanşat după ce 35 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus au refuzat să fie transferate într-un centru de izolare, potrivit primarului micii localităţi Moria, Iannis Mastroyiannis.

Imediat s-au declanşat confruntări între migranţi, iar unii dintre ei au început să provoace incendii, atât în interiorul taberei, cât şi pe plantaţia de măslini din jurul taberei, unde îşi au adăpostul mii de migranţi.

Primarul Mastroyiannis a indicat la postul de televiziune elen Skai că incendiul este sub control şi că rezidenţii care au părăsit în grabă tabăra se află în majoritate în imediata vecinătate a orăşelului Moria.

După ce mii de oameni s-au îndreptat spre capitala insulei Mytilene, poliţia a blocat accesul în oraş, situat la aproximativ 8 km de Moria, pentru a evita o urgenţă sanitară, având în vedere că tabăra de migranţi se afla în carantină din cauza COVID-19.

Din cauza vântului puternic, flăcările s-au răspândit rapid în tabără şi au distrus aproape totul, în special containerele şi corturile.

Cel puţin 25 de pompieri şi zece vehicule au fost mobilizate la evacuarea taberei de migranţi, considerată cea mai sordidă din Europa, care adăposteşte 12.700 de solicitanţi de azil, de patru ori mai mult decât capacitatea sa, conform AFP.

Un responsabil al guvernului grec pentru migraţie, Manos Logothetis, a declarat că tabăra a fost evacuată complet şi că acum provocarea pentru autorităţi este să găsească un nou loc de cazare pentru cele aproape 13.000 de migranţi din tabăra Moria.

Potrivit media locale, este luată în considerare instalarea lor pe o plajă din vecinătate până la găsirea unei soluţii de durată.

Incendiul survine la o săptămână după apariţia primului caz de COVID-19 la Moria şi la o zi după ce autorităţile sanitare au confirmat că, dintre cele 2.000 de persoane care au avut contact cu cel infectat, 35 au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 şi trebuie izolate. Dintre toţi aceştia, doar unul avea simptome.

Pacientul zero este un somalez de 40 de ani, care obţinuse deja statutul de refugiat şi care în august a mers la Atena pentru a căuta un loc de muncă. Eşuând în găsirea unui job, acesta a ales să se întoarcă la Moria, unde se instalase într-un cort în plantaţia de măslini care înconjoară tabăra.

Numeroase organizaţii umanitare avertizaseră timp de luni de zile că, din cauza condiţiilor sanitare deplorabile, Moria reprezintă un butoi cu pulbere şi au cerut ca cel puţin persoanele cele mai vulnerabile să fie evacuate. De la izbucnirea pandemiei, guvernul grec a transferat peste 1.000 astfel de persoane în interiorul ţării. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here