VIDEO|Descoperire în premieră în Arctica. Ar putea schimba radical modelul climatic al regiunii / Record absolut de căldură în Svalbard

Cercetătorii au descoperit pentru prima dată sub straturile de gheață din Antarctica o importantă scurgere de metan. Poate schimba modelul climatic al regiunii.

Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au identificat, în apele Antarctice, o scurgere activă de gaz metan, un gaz cu efect de seră cu un potențial de încălzire globală de 25 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, relatează Livescience.

Documentată recent, scurgerea este situată la aproximativ 10 metri sub Marea Ross, în sudul Antarcticii. Astfel de depozite au fost descoperite în multe locuri din lume însă bacteriile care se hrănesc cu metan au făcut ca scăparea lui în atmosferă să fie nesemnificative din punct de vedere al climei. În cazul scurgerii din Antartica, cercetătorii au descoperit că bacteriile au nevoie de cinci ani pentru a anihila gazul și, chiar și așa, nu au reușit să îl consume în totalitate.

„Întârzierea (în consumul de metan) este cea mai importantă constatare”, a spus autorul studiului, Andrew Thurber, profesor la Universitatea din Oregon, care mai consideră că în acest interval de timp a fost emanat în atmosferă suficient gaz pentru a influența negativ modelele climatice, în sensul încălzirii globale. 

Apele din jurul continentului înghețat din sudul planetei, pot conține până la 25% din metanul marin al Pământului. Înțelegerea modului în care depozitele de gaze cu efect de seră din Antarctica interacționează cu oceanul și atmosfera ar putea avea implicații uriașe pentru acuratețea modelelor de predicție a evoluției climei.

Record absolut de căldură în Svalbard

Între timp, Svalbard, un arhipelag norvegian situat în regiunea arctică, a înregistrat sâmbătă un record absolut de căldură, cu aproape 22 de grade Celsius, a anunţat Institutul norvegian de meteorologie, relatează AFP.

Cu 21,7 grade înregistrate în apropiere de micul orăşel Longyearbyen, arhipelagul a cunoscut cea mai călduroasă zi de la începutul măsurătorilor. Recordul precedent datează din 16 iulie 1979, când mercurul termometrelor a atins 21,3 grade Celsius, a declarat meteorologul Kristen Gislefoss pentru AFP.

Grupul de insule, cunoscut sub numele de Spitzberg, este situat la 1.000 de kilometri de Polul Nord. Temperatura ridicată de sâmbătă, care se va menţine până luni, este mult peste normele sezoniere: în luna iulie temperaturile sunt, de regulă, cuprinse între 5 şi 8 grade Celsius la Svalbard.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât restul planetei. Vara lui 2020 în regiune este marcată de episoade cvasi-caniculare observate în partea rusă a regiunii arcticii: temperaturile sunt, începând din ianuarie, cu 5 grade peste media normală în Siberia şi cu un vârf de 38 de grade Celsius la începutul lunii iulie, dincolo de cercul polar.

Conform unui raport oficial norvegian „Climate in Svalbard 2100”, temperatura medie în Svalbard pentru perioada 2070-2100 este de aşteptat să crească cu 7 până la 10 grade Celsius faţă de perioada 1970-2000, în funcţie de nivelul emisiilor în următoarele decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here