Inquam Photos / Cornel Putan

Nicio altă naţiune din lume nu ar fi reuşit să reziste unui secol ca acesta, iar noi nu numai că am rezistat, ci avem iar sorţi de izbândă – a declarat prim-ministrul Viktor Orbán sâmbătă în oraşul Sátoraljaújhely din nordul Ungariei conform agenției maghiare de știri MTI.

Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon a avut loc dezvelirea statuii centenare a Păsării Turul, după care prim-ministrul a ţinut un discurs în care a subliniat: perioada celor o sută de ani de singurătate s-a terminat, avem iar aliaţi, avem vecini buni cu care ne putem pregăti pentru viitor.

El a accentuat ideea că deceniul următor nu va fi cel al scăderii şi al pierderilor, ci al prosperării şi al construcţiei ţării. Generaţia noastră are posibilitatea de a întoarce soarta Ungariei, de a-şi îndeplini menirea să ducă ţara până la poarta victoriei, însă bătălia finală va trebui dusă de generaţia ce ne va urma, ei vor fi încredinţaţi să facă paşii finali – s-a exprimat prim-ministrul, adăugând: nu va fi uşor, dar va merita, pentru că “pe voi vă aşteaptă vremuri mari”.

El a afirmat: noi, maghiarii, nu am dispărut, nu am pierit, ci ne-am întemeiat aici o ţară păstrându-ne calitatea deosebită. Am primit cu inima deschisă creştinismul, am ascultat şi am urmat Cuvântul lui Dumnezeu şi am făcut din el temelia organizării statului.

Prim-ministrul a continuat: am rezistat atacurilor imperiilor din vest, am supravieţuit loviturilor nimicitoare ale păgânilor din est; ne-am cucerit locul în Europa, l-am adaptat exigenţelor noastre şi l-am menţinut până azi. Timp de 400 de ani, Ungaria a fost un stat puternic şi independent, care a luptat apoi 300 de ani împotriva Imperiului Otoman; după încă 200 de ani îngreunaţi de răscoale şi lupte pentru libertate nereuşite, am intrat în secolul 20 ca naţiunea parteneră a unui mare imperiu european – a reamintit, adăugând: cu toate că, de-a lungul secolelor, au căzut mulţi maghiari pe câmpul de luptă, naţiunea maghiară şi-a dovedit puterea de a se ridica iar în picioare.

Viktor Orbán a remarcat: în calvarul maghiarilor un rol aparte revine femeilor, deoarece ele au compensat pierderile de sânge de fiecare dată, mulţumită lor “purtăm în gene arta supravieţuirii şi a construcţiei ţării”, lor le datorăm faptul că “suntem campionii europeni ai supravieţuirii”.

El a accentuat: nu am devenit provincie germană, nici vilaiet turcesc sau republică sovietică. Noi, maghiarii, suntem o mare naţiune făuritoare de cultură şi organizatoare de stat – a adăugat.

A evocat şi trecutul recent, când comploturile de la Budapesta au atacat Ungaria din spate, au dat ţara pe mâna duşmanilor, iar guvernul pe mâna bolşevicilor, după care “Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi “ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte”. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată, a declarat Orbán.

El a spus: am crezut că nu putem păţi mai rău de atât, însă după Al Doilea Război Mondial “ne-au lăsat pradă comuniştilor fără nicio remuşcare”, împreună cu restul ţărilor din Europa Centrală. Asta să fie o învăţătură pentru totdeauna popoarelor din această regiune, a adăugat.

Prim-ministrul a reamintit: “au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere”, şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi “încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt”, a accentuat, completând: noi, maghiarii “am rămas în viaţă pentru că suntem acasă; suntem acasă, deci vom rămâne în viaţă”.

Viktor Orbán a comparat naţiunea maghiară cu inima umană care se contractă şi se dilată, şi care trăieşte de 1100 de ani în locul desemnat de marii întemeietori ai statului, apărând cu demnitate Bazinul Carpatic. Trebuie să trăim cu încrederea de sine şi cu ţinuta morală a unui popor care ştie că a dat lumii mai mult decât a primit de la ea. A adăugat de asemenea: această performanţă ne îndreptăţeşte să ne continuăm istoria, pentru că “am avut în trecut graniţe şi mai ciuntite, şi totuşi suntem aici”.

El a declarat: construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri, a spus prim-ministrul.

El a observat: “frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”, iar cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate.

Viktor Orbán a amintit: vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi.

El a insistat: în ultimii o sută de ani niciodată nu am fost atât de puternici, ca acum, forţa noastră politică, spirituală, economică şi culturală creşte pe zi ce trece, a început reîntoarcerea acasă a maghiarilor, “suntem o insulă a păcii şi a siguranţei”. Forţa înseamnă şi responsabilitate, suntem conştienţi de acest lucru, a adăugat.

Prim-ministrul şi-a exprimat recunoştinţa faţă de comunităţile naţionale desprinse din trupul ţării pentru fermitatea cu care acestea au rămas credincioase naţiunii şi pământului natal pe care trăiesc.

“Ungaria înainte de toate, Bunul Dumnezeu deasupra noastră. Hai, Ungaria, hai, maghiarii!”, şi-a încheiat discursul Viktor Orbán.

8 COMENTARII

 1. Frumos discurs!!…și la obiect,este o mare realizare că timp de un mileniu au rezistat aici în centrul Europei!!!..că națiune… bună remarca cu westul care practic a nenorocit națiile din Est , dându-le uniunii sovietice…!!… încă o dată bun discursul….se vede că Omul are cuvintele la el ..nu ca surdo-mutii noștri ..

 2. Pericolul extern și victimizarea principalele teme ale oricărui dictator! Ungurii au pierdut ce nu era al lor. Au asuprit nația română timp de secole. Timp de secole am plătit pentru casele și castelele lor.

 3. “ generaţia ce ne va urma, ei vor fi încredinţaţi să facă paşii finali – s-a exprimat prim-ministrul, adăugând: nu va fi uşor, dar va merita, pentru că “pe voi vă aşteaptă vremuri mari”.”
  Vorbe! Natalitatea e foarte scăzută în Ungaria, în 50 de ani ungurii vor fi minoritari în Ungaria mică!

  De altfel și noi cu o istorie de 2000 de ani, mergem cu natalitatea pe aceeași cale…

 4. Discurs populist și dérapant pe un teren alunecos, care ar putea face mai mult rău nației sale, după aceste momente de mărinimie declarata. Bun, ce urmează?!
  Spune ca a reușit sa încheie acorduri de buna înțelegere și parteneriat strategic cu acele state și ca în bazinul Carpatic toate aceste state vor fi coordonate sub umbrela Budapestei…?!
  Când era Vadim era considerat nebun, chiar dacă prin declarațiile sale deranja spunând de multe ori adevărul. Probabil ca patriotismul acesta înfierbântat și exagerat duce la aceasta alienare mintala!
  Nu vad cum in secolul XXI aceste tari ar mai putea accepta asa ceva. Deci sub pretextul unor acorduri economice se gândește să-și facă influenta perceputa ca a unui lider în Europa Centrală și culmea, tocmai în acele tari sau zone care aparțineau sub o forma sau alta de Regatul Maghiar, pentru ca nu, națiunea nu are frontière ?!

 5. Au venit acum mai bine de 1000 de ani, din stepa, neam crud, cu yurta in spinare, au alungat dacii in munti si s-au aciuit la noi.
  Aci, noi suntem de peste 8000 de ani, iar noile tehnologii ale genomului, le va inchide gura definitiv acestor hoarde. De altfel, sunt liberi sa se intoarca de unde le-au venit stramosii!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here