Violeta Alexandru, despre cum ar putea fi ușurată munca DNA cu ajutorul corpurilor de control din ministere

Foto: INQUAM/George Călin

Violeta Alexandru, ministru al Muncii și șefă a filialei PNL București, a vorbit la Dezbaterile Universul.net despre cum ar putea fi reformate corpurile de control din ministere, pentru a ușura munca DNA  și a sesiza din timp neregulile din administrație.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Intră sau nu Violeta Alexandru în bătălia pentru Primăria Capitalei? Răspunsul Ministrului Muncii

Violeta Alexandru nu crede în soluții miraculoase și este de părere că e nevoie de timp și răbdare pentru ca aceste entități de control să înceapă să își facă treaba.

Un subiect care a fost ținut pe plan secundar în ministere este cel al corpurilor de control. Dacă ele și-ar fi făcut treaba, poate n-ar fi ajuns DNA-ul să meargă atît de departe cum a trebuit să meargă, ca să facă pârtie în marea de corupție. Aveți un corp de control la Ministerul Muncii? Este o prioritate pentru dumneavoastră?

Violeta Alexandru: Avem un cop mic de control. Nu numărul angajaților contează, ci faptul că el nu generează rezultatele preconizate. Eficiența banilor publici nu e chiar punctul central al activității acestor entități de control, cât respectarea legii. În mod normal te-ai aștepta să aibă o reacție Curtea de Conturi în privința aspectelor sesizate (despre contractul cu firma care asigura liftiera de la Ministerul Muncii), dar și controlul managerial intern. Există mai multe structuri pe lângă ceea ce numiți dumneavoastră corpul de control, care pot atrage atenția. Care pot fi genul de oameni – dar nu sunt – care să se uite la soluții alternative din piață, eficiente. În administrație nu există această cultură a unei investiții care la început poate părea puțin mai scumpă, dar, făcându-i un calcul al ciclului de viață, să se dovedească mult mai eficientă. Acest gen de mecanisme sunt atributul altor structuri din interiorul entităților, dar ele nu gândesc în această paradigmă.

CITEȘTE ȘI: Violeta Alexandru: În Ministerul Muncii se face politică pentru PSD. Cel mai bun exemplu este cazul liftierei

Cum reușiți să le dezmorțiți și dinamizați?

Violeta Alexandru: Nu am o soluție miraculoasă, soluția pe care eu o practic este aceea de a fi interesată, de a le cere socoteală, de a urmări sarcinile pe care le primesc, de a arăta ce se întâmplă în altă parte, pentru că sunt conectată și la alte structuri, inclusiv pe plan internațional, de unde cunosc practici de lucru. Nu văd altă soluție decât prin interesul managerului, iar eu îmi asum un tip de management la Ministerul Muncii care nu-mi asigură prezența pe micul ecran cu cinci legi făcute, dar sunt chestiuni de profunzime, mi le asum, este o muncă ce nu se vede neapărat în spațiul public, dar pe care înțeleg să o fac pentru ca lucrurile au ajuns într-un impas în administrație… mi-aș reproșa dacă nu aș face acest efort de schimbare. Deci structurile de control din ministere nu sunt eficiente. Structurile de control din instituții verifică cu totul alte aspecte decât cele la care v-ați aștepta. Necesită o perioadă mai lungă de timp. Este o prioritate pentru mine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here