Viorel Cataramă, despre documentele care arată că a fost informator al Securității: Pot fi niște rapoarte de serviciu

 Viorel Cataramă, a comentat, în direct la B1 TV, acuzațiile aduse de CNSAS, susținând că documentele care arată că a fost informator al Securității ar fi rapoarte de serviciu.

Este o hârtie care m-a bucurat foarte mult. Cine are interesul să lanseze știri false? Asta înseamnă că am ajuns să contez, să se teamă de mine. Acele hârtii sunt falsuri. Am lucrat în comerțul exterior. Pot fi niște rapoarte de serviciu, pe care le-am semnat cu numele real. Acestea se depuneau la secretariat, nu știu unde ajungeau, a spus Viorel Cataramă, care a adăugat că ”aceste atacuri fâsâite arată că Dreapta Liberală începe să conteze”.

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității care a publicat joi, pe site, o adeverință din care reiese că Viorel Cataramă, candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Dreapta Liberală, a fost sursă a Securității. Potrivit documentului publicat de CNSAS, Cataramă figurează în arhive cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior. El folosea atât numele real, cât și numele conspirative „W” și „Voicu”, menționează Consiliul.

În baza Notei de Constatare nr. DI/I/1583 in 15.10.2019, întocmită de Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ nr. I 542786 (cotă CNSAS), titlular VRHP Domnia sa, economist la Întreprinderea de Comerț exterior „Tehnoforestexport”, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului „Argus”, al firmei olandeze „Belco” – partener comercial al ICE „Tehnoforestexport”, figurează în dosar cu numele real, precum şi în calitate de candidat la recrutare, în atenţia unităţii centrale a Securităţii cu atribuţii pe linia întreprinderilor de comerţ exterior.

În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP, s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ „VIOREL”, cât şi documente olografe, semnate de căre domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative „W” şi „Voicu”, se arată în adeverința publicată de CNSAS.

Potrivit aceluiași document, Direcția de Specialitate a identificat mai multe informații pe care Viorel Cataramă le-a transmis Securității, între care se regăsește o notă din 12.09.1985, olografă, semnată cu numele real.

Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco – Belgia, vă aduc la cunoștință următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deține – privitor la mobila executată și livrată de CPL Oradea – informații pe care Tehnoforest nu le deține.

Întrucât firma folosește aceste informații fără știrea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoștința firmei Belco în RSR, domnul ȘL, și implicit la conducerea firmei străine.

Din informațiile pe care le dețin, ginerele domnului Ș, arh. F.A., lucrează la CPL Oradea, în compartimentul Proiectare. În trecut, tov. F, a fost invitat în Olanda de către firma de proiectare modele noi de mobilier. Tov. F și domnul Ș. susțin că din partea firmei a sosit o nouă invitație pentru anul 1985, solicitându-mă atât pe mine, cât și pe șeful meu (CT) și pe tov. dir. D să le comunicăm detalii despre această invitație. Eu personal nu cunosc nimic de această invitație.

Tov R.D, care a derulat înaintea mea acestă firmă, mi-a spus că, într-adevăr, firma a trimis o nouă invitație care a fost dirijată la CPL București, însă până în prezent nu s-a primit nicio comunicare de la forul superior.

Faptul că firma are acces direct la unele informații privind stocul, cantitatea pe flux, cantitatea reprogramată la producție, calitatea mobilei pt Belco se datorează faptului că firma sună pe tov F acasă sau la CPL Oradea – Secția Vrancei și solicită anumite date de genul celor enumerate mai sus.

Întrucât tov F răspunde direct de firma Belco din partea CPL Oradea – compartimentul proiectare – și lucrează la secția de mobilă Vrancei care produce cantități importante de mobilier către Belco, poate comunica aceste date firmei.(…) Deși s-ar putea să existe și alte surse de informații pentru firmă, eu consider că cele enumerate mai sus pot oferi o explicație privitor la aflarea de către firmă a unor date despre producția de mobilier destinată exportului către firma Belco – Belgia” se arată în documentul publicat de CNSAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here