Voiculescu: Marţi, raport privind măsurile din spitale după controalele din noiembrie/ Va fi creat un fond pentru siguranţa pacienţilor

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, sâmbătă seară, la începutul unei conferinţe de presă, că sistemul sanitar are păcate vechi, de cel puţin 30 de ani.

Potrivit News.ro, el a anunţat mai multe măsuri după incendiul de la Institutul Matei Balş, printre care şi faptul că marţi va fi finalizat un raport care să constate măsurile luate după controalele din noiembrie 2020 şi colaborarea cu IGSU pentru repararea neregulilor.

Ministrul a constatat că există o ”ruptură” de informare între spitale şi pacienţi şi că se vor constitui la nivelul spitalelor servicii de informare pentru aparţinători. Vlad Voiculescu a anunţat şi că se va institui un fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale, la incendiu, la cutremur şi în cazul infecţiilor nosocomiale.

De asemenea, toate locurile care vor fi deschise în platforma de programare în perioada următoare vor fi alocate exclusiv persoanelor vârstnice, celor cu boli cronice, persoanelor cu handicap sau celor care locuiesc cu aceste persoane, măsura fiind decisă în urma analizelor care arată că cea mai mare mortalitate în rândul persoanelor cu COVID-19 a fost înregistrată la aceste categorii de persoane.

– Vlad Voiculescu anunţă instituirea unui fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale

„A treia măsură pe care aş vrea să o anunţ astăzi, după ce am discutat acest lucru deja cu premierul, este un fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale. Avem la dispoziţie bani europeni prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem de asemenea bani din bugetul naţional pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceştia sunt folosiţi prioritar pentru îmbunătăţirea urgentă a infrastructurii de siguranţă în spitale. Ne referim aici în special la securitatea la incendii, dar de asemenea securitatea la cutremure şi, nu în ultimul rând, la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România şi anume infecţiile nosocomiale”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

– Vlad Voiculescu:  Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital, unde aparţinătorii să poată obţine informaţii şi chiar să comunice direct cu rudele internate

„A doua mare problemă pe care aş vrea să o semnalez, alături  de măsurile care se cuvin, este ruptura de informare între spitale şi pacienţi, respectiv şi aparţinătorii acestora. Nu de puţine ori, pentru că medicii şi personalul medical sunt suprasolicitaţi şi în număr insuficient, în foarte multe spitale aceştia nu mai găsesc resursele să comunice aşa cum am dori cu toţii, şi aşa cum ar dori şi dânşii. Cu rudele pacienţilor. Nu de puţine ori pacienţi au fost greu de găsit de către rudele acestora, respectiv informaţii despre ei au fost greu de accesat. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital, unde aparţinătorii să poată obţine informaţii şi chiar să comunice direct cu rudele internate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

– Voiculescu: Marţi vom avea un raport privind măsurile din spitale după controalele din noiembrie / Tratamentul cu oxigen pentru pacienţii cu COVID-19 ace ca securitatea la incendiu să fie „deosebit de dificilă” în multe spitale

Vlad Voiculescu anunţă măsuri urgente pentru ca tragedii precum cele la Matei Balş sau Piatra Neamţ să nu se repete, printre acestea fiind adoptarea de măsuri împreună cu IGSU. El a anunţat că marţi va fi finalizat un raport privind stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020. El a precizat că tratamentul cu oxigen necesar pacienţilor cu patologia COVID-19 face ca securitatea la incendiu să fie „deosebit de dificilă” în multe spitale.„Lucrăm deja cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate deja. Săptămâna viitoare, marţi, vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020. Nu ştim cu exactitate cauza de la Matei Balş, dar ce este clar este că pandemia şi tratamentul necesar pentru COVID-19 au pus o presiune suplimentar, asupra personalului şi a infrastructurii din spitalele care tratează pacienţi cu boala COVID-19”, a afirmat Vlad Voiculescu.Ministrul a explicat că tratamentul cu oxigen necesar tratamentului pacienţilor cu patologia COVID-19 face ca securitatea la incendiu să fie „deosebit de dificilă” în multe spitale.

– Vlad Voiculescu:  Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia.

”Avem nevoie de fiecare spaţiu disponibil şi avem nevoie să ne asigurăm că mai puţini oameni trebuie să fie internaţi. Am verificat din nou statisticile şi vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge către aceştia, nu către alte persoane”, a declarat Voiculescu.Ministrul a precizat că cei care au fost programaţi sau reprogramaţi rămân în sistem, în schimb pe parcursul lunii februarie noile programări se vor face doar la categoriile menţionate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here