Vrăjitorii din Myanmar înfloresc: „Știința rezolvă cancerul cu medicamente. Noi, în felul nostru”

Sursa: Wikipedia

În Myanmar, o țară crunt afectată de dictaturi militare și conflicte interne violente, afacerile cu vrăji cunosc o adevărată explozie, după ce câteva dintre barierele care le-au blocat timp de decenii au fost ridicate.

The Economist pornește de la cazul lui Min Kyaw Thein, un tânăr de 26 de ani cu un pronunțat aer de lider.

În casa sa dintr-o suburbie din Yangon, cel mai mare oraș din Myanmar, stă cu picioarele încrucișate pe podea, în fața unui altar decorat cu lumini, frunze ceai, flori și diagrame magice. Familia și discipolii săi se adună în cerc și îl ascultă cu atenție, în timp ce tânărul explică modul în care și-a dobândit puterile. Printre ele: abilitatea de a vindeca bolile, de a spori profiturile și de a respinge atacatorii care folosesc cuțitul (cu puterile minții preia controlul asupra cuțitului, pe care îl întoarce asupra atacatorului).

The Economist notează că Min Kyaw Thein este unul dintre tot mai mulții budiști birmanezi practicanți care se străduiesc să stăpânească tehnicile oculte. Interesul pentru magie a crescut în Myanmar în ultimii ani, spune Thomas Patton, autorul „Vrăjitorii lui Buddha”.

Timp de secole, mulți budiști au crezut că evlavia extremă poate conferi puteri speciale. La urma urmei, pustnicii supranaturali îl ajută pe Buddha însuși, potrivit scripturilor. În Myanmar, se consideră că weizza-urile, sau vrăjitorii, au protejat credința în perioadele de calamitate, cum ar fi în timpul guvernării coloniale britanice. E ceva obișnuit, azi, să dai peste altare închinate celor mai puternici weizza, unde sunt venerați pentru puritatea lor spirituală și devotamentul lor față de cei nevoiași.

Însă până de curând, cei care totuși pretindeau că weizza erau exilați la periferia societății birmane. Ne Win, dictatorul militar care a condus Myanmar din 1962 până în 1988, s-a temut de asociațiile de wizza, dar le-a invidiat. De ce? Întrucât aveau adepți puternic atașați și erau atât de opace, încât erau considerate un fel de „Illuminati”, potrivit lui Thomas Patton. Se spune totodată că dictatorul s-a temut că l-ar putea răsturna, de pildă, ridicând împotriva sa o armată de fantome. Ne Win a dizolvat unele dintre aceste grupuri, le-a interzis revistele și cărțile și a cenzurat portretele de weizza-uri în filme și mass-media.

Vrăjitorii au început să-și facă revenirea în scenă în urmă cu aproximativ un deceniu, când armata a început să cedeze puterea politică civililor. De la abolirea comisiei de cenzură, în 2012, și în special în ultimii doi ani, „a existat o explozie a publicațiilor despre vrăjitori”, spune Patton.

Tinerii, conștienți de imagine, își comercializează talentele pe YouTube și Facebook, unde cei mai populari atrag sute de mii de urmăritori. Trei weizza cu care The Economist a discutat susțin că au observat un număr crescând de studenți și clienți în ultimii ani.

Atracția pe care o exercită constă în capacitatea lor de a manipula lumea fizică. Cei mai mari vrăjitori pot zbura, transforma metalele de bază în aur și pot obține nemurirea. Chiar și cei de talie medie revendică puteri utilitare. Clienții vin la Saw Lwin, un weish impietrit cu un fir de păr brun, pentru a-și spori profiturile, a deveni mai atrăgători, a alunga spiritele rele și a scăpa de cancer. Sistemul de îngrijire a sănătății din Myanmar este anemic, iar bolnavii apelează adesea la weizza atunci când medicii nu reușesc să-i vindece.

„Știința rezolvă cancerul cu medicamente și chirurgie”, spune Saw Lwin. „Putem vindeca astfel de lucruri în felurile noastre.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here