Washingtonul se declară surprins de propunerea Poloniei de a-i pune la dispoziţie avioanele de tip MiG-29

Statele Unite s-au declarat „surprinse” marţi de oferta Poloniei de a le trimite toate avioanele sale Mig-29 pe care Ucraina ar dori să le preia, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Din câte ştiu, nu ne-au consultat în prealabil”, a declarat numărul trei al diplomaţiei americane, Victoria Nuland, în timpul unei audieri parlamentare.”Cred că este un anunţ surpriză din partea polonezilor”, a adăugat ea.

Ea a precizat că a luat parte, chiar înaintea acestei audieri, la o întâlnire în cadrul căreia ar fi putut să audă despre o astfel de decizie, dacă aceasta ar fi fost coordonată cu Varşovia.

„Dar după cum ştiţi, ne consultăm cu ei de câteva zile în legătură cu această solicitare a ucrainenilor de a-şi primi avioanele”, a amintit ea.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, în timpul unei vizite în Republica Moldova, că Statele Unite „lucrează activ” la un acord cu Polonia pentru a trimite avioane de luptă în Ucraina cu care să lupte împotriva invaziei ruse. Una dintre întrebările restante era în special posibilitatea ca Washingtonul să înlocuiască aceste Mig-29 cu avioane de luptă americane în flota poloneză.

Avioanele Mig-29, de concepţie sovietică, ar putea fi operate de piloţii ucraineni.

„Autorităţile Republicii Polone, după consultări cu preşedintele şi guvernul, sunt gata să deplaseze fără întârziere şi în mod gratuit toate aeronavele sale Mig-29 la baza Ramstein” din Germania „şi să le pună la dispoziţia guvernului Statelor Unite”, a anunţat marţi ministerul polonez de externe într-un comunicat.

Polonia sprijină Kievul cu armament defensiv şi a anunţat că nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, pe motiv că nu este parte directă în conflictul dintre Ucraina – care nu este ţară membră a NATO – şi Rusia, potrivit Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here