Yair Lapid cere ajutor din Republica Moldova pentru evacuarea evreilor și a cetățenilor israelieni din Ucraina

Israelul a cerut Republicii Moldova să ofere o rută terestră de urgență din Ucraina, pentru evrei și pentru cetățenii israelieni, în cazul unei posibile invazii rusești, îndemnându-i totodată pe cetățenii săi să părăsească țara acum, înainte de a fi prea târziu, notează Jerusalem Post.

Ministrul de Externe Yair Lapid a vorbit vineri cu omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu, despre o astfel de cale de evacuare.

În Ucraina trăiesc și aproximativ 200.000 de evrei.

„Trebuie depuse toate eforturile pentru ca israelienii să înțeleagă că salvarea târzie poate fi complicată și periculoasă”, a scris Lapid pe Twitter. „Nu este nevoie să vă asumați riscuri inutile.”

De asemenea, el le-a cerut celor 10.000 de cetățeni israelieni din Ucraina să plece acum, înainte de izbucnirea oricărei violențe. Aproximativ 3.500 au zburat deja din Ucraina sau au ajuns cu mașina în țările vecine.

Mai devreme, dimineață, a avut o întâlnire în Ministerul de Externe pentru a evalua situația și a revizui rapoartele de informații.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri parlamentului că posibilitatea unei escalade majore cu Rusia este scăzută.

„Informațiile noastre observă fiecare mișcare care ar putea reprezenta o potențială amenințare pentru Ucraina. Estimăm probabilitatea unei escalade pe scară largă ca fiind scăzută.

El a spus că Rusia a adunat aproximativ 150.000 de soldați în jurul Ucrainei și că se așteaptă să sosească alte câteva mii în viitorul apropiat. Consolidarea militară a Rusiei a stârnit temeri occidentale că va invada Ucraina. Moscova neagă astfel de planuri.

Directorul general al Ministerului de Externe, Alon Ushpiz, l-a contactat miercuri pe ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia, Mihail Bogdanov, pentru a-și exprima îngrijorarea față de cetățenii și diplomații israelieni din Ucraina.

În urma rapoartelor din presă cu privire la apelul care spunea că Ierusalimul a cerut Moscovei ajutor pentru evacuarea israelienilor – ceea ce Ministerul de Externe a negat – Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky, pentru clarificări.

Brodsky a spus în cadrul întâlnirii că apelul are două obiective: să transmită un mesaj de detensionare și să-și exprime îngrijorarea pentru securitatea diplomaților și emisarilor israelieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here