Zero centre comunitare de vaccinare în municipiul Suceava. Niciun medic nu vrea să fie coordonator, deoarece nu se dă indemnizație suplimentară

Foto> INQUAM/George Călin

În municipiul Suceava nu poate fi deschis niciun centru comunitar de vaccinare împotriva COVID-19 deoarece nu există cadre medicale dispuse să le deservească, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.

El făcut apel către cadrele medicale din municipiu să se alăture campaniei de vaccinare pentru că, până în prezent, un număr insuficient şi-a exprimat dorinţa în acest sens.

„Noi am avut discuţii la DSP, ne-am adresat Colegiului Medicilor cu o adresă, am avut discuţii la Primărie cu preşedinta asociaţiei medicilor de familie, cu medici de familie. Ne-ar trebui o structură de minim zece medici, 20 de asistenţi medicali şi zece registratori, dacă mergem pe un singur flux de vaccinare. Din păcate, sunt doar trei medici doritori. Nu avem un echipaj complet să deschidem măcar un centru. Noi vrem să deschidem, în primă etapă, două centre, cum am discutat şi cu DSP, cel de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi cel de la Şcoala nr 11 din cartierul Burdujeni”, a spus Lungu, citat de Agerpres.

Edilul a explicat că niciun medic nu vrea să fie coordonator deoarece nu se dă indemnizaţie suplimentară şi că toţi sunt plătiţi la fel.

„Din punctul lor de vedere, spuneau medicii de familie, medicul coordonator, care are cea mai mare responsabilitate la acest centru de vaccinare, ar trebui să aibă indemnizaţie suplimentară. Medicii sunt plătiţi cu 90 de lei pe oră, asistenţii medicali cu 45 de lei pe oră, iar registratorii cu 20 de lei pe oră”, a spus Lungu.

În opinia primarului, participarea la această campanie de vaccinare reprezintă un gest de responsabilitate civică şi a făcut un apel „de suflet” către cadrele medicale pentru a se implica în acţiunea de imunizare.

„Fac un apel de suflet la cadrele medicale din municipiul Suceava, în primul rând la medicii din municipiul Suceava disponibili, fie că discutăm de medici de familie, medici pensionari, medici din policlinici private. Este până la urmă o chestiune de responsabilitate civică. Eu zic că nu avem voie să ratăm această etapă de vaccinare. Acum sunt aceste sincope cu aprovizionarea dozelor de vaccin, dar, aşa cum spune Guvernul, se va intra în normalitate cu această aprovizionare şi vor fi funcţionale toate aceste centre din municipiul Suceava. Ca atare, avem nevoie de cadre medicale, în special de medici. Primăria municipiul Suceava vrea să fie o campanie de vaccinare reuşită, să imunizăm cât mai mulţi oameni din oraşul nostru. Noi am pătimit cel mai mult cu acest coronavirus. Tocmai de aceea, în această etapă trebuie să vaccinăm cât mai mulţi suceveni pentru că sunt tot mai mulţi doritori”, a spus Lungu.

Potrivit primarului, în municipiul Suceava a constatat o dorinţă a populaţiei de a se vaccina şi speră ca apelul său la medici să aibă efect pentru a se putea completa acele scheme de personal pentru centrele de vaccinare.

Dragi medici din municipiul Suceava, vă respect, am fost alături de dumneavoastră în această perioadă grea de pandemie, de carantină. Vă rog să dăm dovadă de solidaritate şi vă rog să ne contactaţi la primărie, la Direcţia de Asistenţă Socială, să putem semna aceste contracte de prestări servicii, să putem completa schemele acestor centre de vaccinare şi, în special, cu medici coordonatori. (…) Am avut discuţii la DSP. Ei spun că au creat şi ei o platformă, au pus-o la dispoziţia medicilor, cadrelor medicale, dar, din păcate, nu este foarte multă lume doritoare. Ştiu că a fost un an greu. Am discutat cu medicii de familie, sunt şi ei obosiţi, au fost afectaţi în această perioadă, au avut mult de lucru, dar totuşi trebuie să facem acest efort ca această campanie de vaccinare să fie o reuşită în oraşul nostru”, a spus Lungu.

În municipiul Suceava funcţionează un centru de vaccinare la SJU, alte centre fiind în judeţ la spitalele municipale din Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, la spitalele orăşeneşti din Gura Humorului şi Siret, precum şi cel amenajat la stadionul din Vatra Dornei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here