9 februarie, o zi de foc a influenței chineze în Europa. România trebuie să ia o decizie delicată

Sursa: Xinhua

Un test uriaș al influenței chineze în Europa se profilează pe 9 februarie, scrie într-un articol Edward Lucas, expert CEPA.

🔷 Din 2013, China a folosit cadrul liber 17 + 1 pentru a face lobby țărilor ex-comuniste (din 2019, inclusiv Grecia) în chestiuni de infrastructură și alte probleme. Summitul de anul trecut ar fi trebuit să aibă loc la Beijing, dar a fost amânat.

Sindrofia de anul acesta va fi una virtuală – dar găzduită în premieră de însuși Xi Jinping, crescând astfel presiunea asupra celorlalte țări pentru a oferi o reprezentare similară a seniorilor.

Complacerea celorlalte state ar fi o ploconire și va enerva Statele Unite. Refuzul va fi o palmă dată Beijingului. Factorii de decizie din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia se confruntă acum cu această dilemă.

Deci, lista de invitați de pe 9 februarie va fi mult mai interesantă decât discuțiile. (Este probabil ca agenda discuțiilor să conțină transporturi record de mărfuri pe cale ferată, recuperarea post-pandemică și schimbările climatice).

Majoritatea țărilor spun că nu au decis încă pe cine să trimită. Acest lucru este deja suficient pentru a enerva China. Liderul Ungariei, Viktor Orban, vine. Țara sa este un punct fierbinte pentru diplomația chineză a vaccinurilor. Președintele ceh, Miloš Zeman, cunoscut pentru poziția sa anti-occidentală, va participa cu siguranță. Omologul său slovac, Zuzana Čaputová, cu siguranță nu o va face.

Noul ministru-vedetă de Externe al Lituaniei, Gabrielus Landsbergis, îmi spune că țara sa „cel mai probabil nu va fi deloc reprezentată”.

Monitorizarea Huawei

Germania are în plan cheltuirea a 2 miliarde de euro în dezvoltarea unui substituent pentru echipamentele Huawei – ceea ce ar putea prefigura o decizie privind interzicerea companiei în sectorul rețelelor 5G.

Relatam în decembrie despre demisia directorului danez Tommy Zwicky. Atunci nu a putut să facă comentarii, dar acum a criticat aspru gigantul chinez al telecomunicațiilor pentru complicitatea sa privind încălcările drepturilor omului. Poți pierde credibilitatea doar o singură dată, spune el pentru Washington Post. Câți alți directori Huawei se luptă cu conștiința lor – și cu consecințele toxice ale carierei?

APROPO: șeful regiunii nordice a companiei, Kenneth Fredriksen, a confirmat pentru prima dată că a testat și patentat sisteme de detectare a etniei.

În Suedia, Expressen a luat la puricat activitățile de lobby ale Huawei, prin intermediul unui grup, „Orașe Verzi”, care a devenit brusc interesat de chestiunea 5G. Țara este un adevărat câmp de luptă pentru influența chineză în Europa. Interesele dubioase ale fostului prim-ministru Fredrik Reinfeldt în relația cu China sunt tratate cu o tăcere asurzitoare în mass-media locală. Vorbitorii de suedeză ( de fapt, oricine poate folosi Google Translate sau ceva similar) ar trebui să urmărească investigațiile făcute de Patrik Kronqvist, Freda Sundkvist și Birgitta Forsberg.

De citit:

 • Noul raport NED al lui Sarah Cook despre tehnicile puterii chineze.
 • Cel mai recent număr al buletinului informativ Axios, care prezintă abordarea întregii administrații a SUA față de China, care implică toate departamentele din Consiliul Național de Securitate.
 • Materialul Financial Times privind diplomația vaccinului chinez în Serbia, Muntenegru, Bosnia și Macedonia de Nord, citând voci care deplâng neglijența UE.
 • De asemenea, pe același subiect, noul raport ECFR, care spune că „China este pe punctul de a dobândi o pârghie reală asupra opțiunilor politice, atitudinilor politice și narațiunilor din unele părți ale Balcanilor de Vest”.
 • Această lungă investigație din Aargauer Zeitung (citându-l pe marele specialist în probleme chineze de la Basle, Ralph Weber) despre ceea ce par a fi operațiuni de influență chineză la Institutul „Paul Scherrer” din Elveția. Acesta este un centru de expertiză în terapia cu fasciculi de protoni – o tehnologie foarte căutată în China. Are loc o regândire a politicii elvețiene privind China.

Nicio bilă albă pentru: șeful „Pactului Verde” al UE, Frans Timmermans, care a ținut o conferință video cu vicepremierul chinez Han Zheng, dar nu a șoptit nicio vorbă despre drepturile omului. Unii se tem că China va păstra cooperarea în domeniul schimbărilor climatice ca monedă de schimb pentru a primi concesii pe alte fronturi.

Și nu în ultimul rând: Norvegia se înmoaie în chestiunea Olimpiadei de Iarnă, planificată pentru 2022 la Beijing. Alte țări consideră că boicotul, nu videoclipurile siropoase, ar fi mult mai potrivit. 🟦

1 COMENTARIU

 1. Asta ar fi culmea, dăm iarăși de criminalul numărul unu al planetei…credeam ca a murit de mult, trebuia executat prin injectare cu covid….!!!..macar atat pentru dezastrul făcut in lume..
  Vreau să văd oficialul român care are curaj să participe la discuție!!!…
  Primul ministru sau Președintele !!!…
  Cred ca cel mai nimerit ar fi vali vijelie, copilul minune,jean de la craiova,jador…si gadea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here