Afecțiunile cu care pot rămâne bărbații după infecția cu coronavirus – studiu

Sursa: Pexels

Medicii din orașul central chinez Wuhan intenționează să înceapă un studiu pe termen lung al efectelor coronavirusului asupra sistemului reproducător masculin, bazându-se pe cercetări la scară mică, potrivit cărora agentul patogen ar putea afecta nivelul hormonilor sexuali la bărbați, dezvăluie South China Morning Post.

Potrivit sursei citate, deși este încă în faze incipiente, studiul este prima observație clinică a impactului potențial al Covid-19, boala cauzată de coronavirus, asupra sistemului reproducător masculin, în special în rândul celor mai tineri.

Într-o lucrare publicată pe platforma medRxiv.org, cercetătorii de la Spitalul Zhongnan, din Wuhan, și de la Centrul de Cercetări Clinice pentru Diagnostic prenatal și Sănătatea nașterii Hubei au declarat că au analizat probe de sânge de la 81 de bărbați cu vârste între 20 și 54 de an, testați pozitiv la coronavirus și internați în ianuarie.

Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 38 de ani, aproximativ 90% dintre ei au avut doar simptome ușoare. Probele au fost colectate în ultimele zile ale șederii lor în spital. Echipa a analizat raportul dintre testosteron și hormonul luteinizant (T/LH). Un raport T/LH scăzut poate fi un semn al hipogonadismului, care la bărbați reprezintă o afecțiune a testiculelor care ar putea duce la o producție mai scăzută de hormoni sexuali.

Testosteronul este principalul hormon sexual masculin pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale primare și secundare, inclusiv testicule, mușchi, masa osoasă și părul corpului. Hormonul luteinizant se găsește atât la bărbați, cât și la femei și este mai cunoscut pentru capacitatea sa de a declanșa ovulația.

Simptomele obișnuite ale hipogonadismului la bărbați includ sânii anormal de mari și disfuncție erectilă. Afecțiunile pot fi vindecate. Cele erectile, cauzate de un raport T/LH mai mic de 0,87, pot fi ameliorate în mod eficient prin tratamentul cu testosteron, potrivit unui studiu publicat în revista „Archives of Sexual Behavior”, din 1997.

„Întrucât mai mult de jumătate dintre persoanele cu Covid-19 aveau vârsta reproductivă, ar trebui să se acorde mai multă atenție efectului Sars-CoV-2 asupra sistemului reproducător”, consideră cercetătorii din Wuhan, în lucrarea lor.

Ei au mai arătat că rezultatele nu pot fi considerate încă concludente și că probele de sânge nu au fost o dovadă directă a problemelor de reproducere la pacienții cu Covid-19. Alți factori, precum medicația și răspunsul sistemului imunitar, ar putea provoca, de asemenea, modificări ale hormonilor.

Cercetătorii intenționează să lanseze un studiu pe termen lung, care ar putea include colectarea și analiza probelor de spermă și interviuri cu pacienții infectați cu coronavirus.

Studii anterioare au indicat că noul coronavirus s-ar putea lega de ACE2, o celulă proteică receptor, un număr mare fiind concentrat în testicule. Li Yufeng, profesor de medicină reproductivă la Spitalul Tongji din Wuhan, a prezis într-un studiu că testiculele ar putea deveni o țintă majoră a atacului coronavirusului.

Alte studii au sugerat, de asemenea, că sindromul respirator acut sever sau SARS, o rudă îndepărtată a noului coronavirus, ar putea provoca, de asemenea, inflamații la nivelul testiculelor.

Un cercetător al Laboratorului Cheie de Stat al Medicinii Reproductive la Universitatea Medicală Nanjing a declarat că noile observații au fost „informații extrem de valoroase”, dar va fi necesară o probă mai mare pentru a clarifica rezultatele.

Multe virusuri pot afecta fertilitatea, dar nu orice virus poate provoca o pandemie. Dacă impactul este de lungă durată, poate fi o problemă „, a spus cercetătorul, refuzând să fie numit din cauza sensibilității problemei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here