Studiu pe 11 milioane de oameni: Mortalitatea din alte cauze decât Covid, mai mică de trei ori la cei vaccinați anti-Covid decât la nevaccinați. Cele două vaccinuri-„minune”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

„În urmă cu aproape un an, Pfizer și BioNTech au anunțat primele rezultate promițătoare ale unui test clinic pe un vaccin contra Covid-19. De atunci, studii din întreaga lume au confirmat că injecțiile sunt sigure și oferă o bună protecție împotriva formelor severe. Acum, un raport recent întocmit de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din America a produs un motiv nou, și chiar misterios, de a fi bucuroși după vaccinarea pentru Covid-19”, notează The Economist.

<< Datele CDC arată că riscul de a muri, din alte cauze decât Covid-19, la persoanele vaccinate cu Pfizer sau Moderna contra Covid-19, este o treime din riscul existent la persoanele nevaccinate.

Rezultatul este năucitor, mai ales prin prisma amplorii studiului. Studiul CDC a început cu dosarele de sănătate a peste 11 milioane de americani. Cercetătorii au urmărit aceste persoane din decembrie 2020 până în iulie 2021, înregistrând decesele și cauzele acestora. În această perioadă, aproximativ 6 milioane de oameni din cohortă au primit vaccinul pentru Covid-19. Cercetătorii i-au putut apoi separa pe cei care au murit după ce au fost vaccinați de cei care au murit nevaccinați.

Raportul a arătat că, după eliminarea oricăror decese asociate cu Covid-19 și controlul factorilor demografici precum vârsta și sexul, era mult mai probabil ca oamenii care fuseseră vaccinați să fi supraviețuit. Cei cărora li se administrase doza dublă de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, au avut o rată medie de mortalitate non-covid de aproximativ 0,35 la 100 de persoane-ani – ceea ce înseamnă că ar fi de așteptat să moară între trei și patru persoane din 1.000 monitorizate pentru o perioadă de un an. Pentru cei nevaccinati, rata mortalității a fost de peste trei ori mai mare, de 1,11 la 100 de persoane-ani. Modelul s-a menținut în toate rasele și etniile și în majoritatea grupelor de vârstă, chiar dacă ratele globale de mortalitate s-au schimbat.

Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință descoperă că vaccinurile concepute pentru a preveni o boală ar părea să protejeze împotriva altor cauze de deces. Chiar dacă gripa sezonieră este responsabilă doar pentru aproximativ 5% din mortalitatea de iarnă, mai multe studii de cohortă mare au descoperit că rata mortalității, din orice cauză, este cu aproximativ 50% mai mică la persoanele care au fost vaccinate împotriva gripei.

Un motiv pentru acest tipar este că persoanele care primesc vaccinuri pot avea tendința de a fi mai sănătoase decât cele care nu. În medie, acei oameni care aleg să fie vaccinați investesc mai mult timp și energie în a se îngriji de ei înșiși și au comportamente mai puțin riscante. Cu toate acestea, studiul CDC a încercat să țină sub control această variabilă. Fiecare membru al cohortei nevaccinate făcuse un vaccin antigripal în ultimii doi ani. AIar acesta a fost un grup care a fost dispus și capabil să ia măsuri pentru a-și îngriji sănătatea.

Desigur, există și alte motive pentru care starea de sănătate a celor două grupuri poate diferi sistematic. Unii oameni sunt sfătuiți să nu primească vaccinul din cauza unor afecțiuni medicale preexistente, astfel încât cohorta nevaccinată este probabil să conțină mai multe persoane cu antecedente medicale complexe. În timpul unei pandemii, cei nevaccinați pot avea, de asemenea, motive suplimentare pentru a întârzia să caute tot felul de îngrijiri medicale, de teama să nu ia virusul în cabinetele medicilor sau în spitale. Acest lucru ar putea face ca afecțiuni mortale, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă, să fie detectate prea târziu.

Studiile observaționale ample pot oferi perspective de neegalat asupra siguranței și eficacității vaccinurilor, la diferite populații. Cu toate acestea, datele din lumea reală nu sunt niciodată controlate perfect. Pare aproape sigur că o diferență încă invizibilă între persoanele care primesc vaccinul și cele care îl refuză, este de lăudat (sau de blamat) pentru efectele colaterale ale vaccinului. Serurile nu sunt imunizări împotriva mortalității. >>

INTERVIU EXCLUSIV | Nicolae al României: „Nu mi-am dorit niciodată să-i răstorn și să mă impun ca Nr. 1“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here