Alexandru Rafila: Teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea pentru că majoritatea fac forme uşoare ale bolii

Teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că majoritatea fac forme extrem de uşoare ale bolii şi doar 1 copil din 1000 are nevoie de spitalizare, susține președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. „O să ne obişnuim (…) ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte”, afirmă Rafila.


El a declarat, joi seară, la Antena 3, că riscul după redeschiderea școlilor nu poate fi exclus, dar poate fi diminuat, plecând de la administraţia centrală, administraţiile locale, cei care gestionează şcoala, cadre didactice, elevi şi părinţi, potrivit News.ro.


Întrebat cum vor auzi elevii din ultimele bănci, având în vedere că profesorii vor purta mască, iar sunetul va fi atenuat, Rafila a răspuns că ”există o reglementare care impune un număr maxim de elevi în şcoală”. Despre orele de muzică, potrivit lui Rafila, cântatul este una dintre cele mai riscante activități privind transmiterea bolii, „aşa că muzica probabil că se va face fără să cântăm, noţiuni teoretice, probabil audio, dar cântatul este total contraindicat”.


Întrebat, de asemenea, despre purtatul măştii de către elevi, Rafila a explicat că aceştia, atunci când mănâncă sau beau apă, ”ar trebui să aibă la ei o pungă sau o cutiuţă în care pun masca”. El spune că dacă un copil poartă mască şi strănută nu transmite boala.
Un copil care strănută are mască şi nu transmite boala datorită prezenţei măştii. Toate chestiunile astea sunt elemente care reduc foarte mult riscul de îmbolnăvire. În consecinţă, nu trebuie să considerăm că dacă cineva este infectat, gata, a transmis boala. O să ne obişnuim, o să vedeţi că aşa se întâmplă. Ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte. O să vedeţi că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că marea lor majoritate nu fac decât forme extrem de uşoare ale bolii şi doar 0,1% dintre copiii care se îmbolnăvesc au nevoie de spitalizare, asta înseamnă unu dintr-o mie. Riscul este generat de contactul cu persoane cu comorbidităţi. Sperăm să apară un vaccin şi să protejăm aceste persoane cu boli cronice, prin vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila.


El speră că va fi găsită o soluţie din punct de vedere a testării astfel încât copilul să nu stea în incertitudine foarte mult. „În viitorul nu foarte îndepărtat cred că vor apărea teste care se vor realiza într-un timp foarte scurt, un personal fără o calificare specială şi cred că toate situaţiile astea pot fi reglate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here