Apel ignorat | Premier suspectat de amestec în uciderea unei jurnaliste, primit de Papa

  Sursa: Facebook

  Papa Francisc l-a primit, sâmbătă, în audieţă privată, pe premierul Maltei, Joseph Muscat, ignorând apelurile de a anula întâlnirea cu oficialul afectat de scandalul legat de asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, relatează Reuters, preluat de News.ro.

  Suveranul Pontif i-a primit pe Muscat şi pe familia acestuia sâmbătă dimineaţă, a anunţat Vaticanul. Audienţa a fost mult mai discrete decât cele obişnuite cu şefii de guvern.

  Jurnaliştii nu au avut acces la evenimentul care a fost programat în urmă cu câteva luni.

  Duminica trecută, Joseph Muscat, suspectat de amestec în ancheta cu privire la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia şi supus unei intense presiuni de a demisiona, a anunţat la televiziune că urmează să demisioneze în ianuarie.

  Joseph Muscat, aflat la putere din 2013, nu a evocat în alocuţiunea sa, duminică, moartea jurnalistei, anunţând că va demisiona după desemnarea la 12 ianuarie a succesorului său, ”căci ăsta e lucrul de făcut”.

  Criticii lui Muscat îl suspectează că a obligat Guvernul să respingă, săptămâna trecută, o măsură în vederea graţierii antreprenorului Yorgen Fenech, inculpat de complicitate în asasinarea jurnalistei, care promitea ca în schimb să spună ”tot ceea ce ştie”. Acest magnat în vârstă de 38 de ani, coproprietar al grupului familial Tumas (hotelier, cazinouri, automobile, energie) tocmai îl desemnase la poliţie pe şeful de cabinet al premierului, Keith Schembri drept ”adevăratul comanditar” al crimei.

  Familia jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ucisă în explozia maşinii sale capcană la 16 octombrie 2017, opoziţia – Partidul Naţionalist – şi mişcări civice l-au acuzat de intervenţie în anchetă, cu scopul de a-şi proteja şeful de cabinet, Keith Schembri.

  Şeful de cabinet a demisionat săptămâna trecută, în acelaşi timp cu ministrul Turusmului Konrad Mizzi.

  Daphne Caruana Galizia a anchetat cu privire la partea malteză a Panama Papers, care dezvăluiau existenţa în Panama a numeroase conturi offshore deschise de întreprinderi şi personalităţi din întreaga lume, şi a descoperit documente care leagă societăţi panameze cu Schembri şi Mizzi. Ea a dezvăluit de asemenea că o societate din Dubai, 17 Black, le-a plătit două milioane de euro lui Schembri şi Mizzi în schimbul unor servicii neprecizate.

  Consorţiul de jurnalişti Daphne Project, care au preluat aceste anchete, a dezvăluit că 17 Black îi aparţine lui Fenech.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here