Aprilie, prima lună a șocurilor. În Rusia, traficul aerian a scăzut cu 30%. Care sunt perspectivele

Sursa: Wikipedia

Companiile aeriene ruse au transportat ceva mai mult de 5 milioane de persoane în luna aprilie, respectiv cu o treime mai puțin decât în urmă cu an, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, Aeroflot a pierdut mai mult de o treime din traficul anual, iar Ural Airlines a înregistrat cea mai puternică scădere – cu 45%. Sursele Kommersant din industrie se tem de o scădere și mai mare, similară celei din primele luni ale pandemiei, și evaluează rezultatele cu un optimism prudent.

<< În aprilie, traficul de pasageri al companiilor aeriene rusești a scăzut cu 30% față de aceeași perioadă din 2021, la 5,03 milioane de persoane, au declarat, pentru Kommersant, surse din industrie, confirmate de interlocutori din mai multe companii aeriene. Din martie, Rosaviația a încetat, fără explicații, să mai publice statistici operaționale. În martie, scăderea medie, raportată an la an, a traficului de pasageri a fost de 20%, la 5,2 milioane de persoane. Totodată, datorită creșterii traficului în februarie și ianuarie, traficul total de pasageri a crescut cu 2,6%, raportat la primele patru luni, și s-a ridicat la 24,8 milioane de persoane.

Pentru a doua lună consecutiv, lider în ceea ce privește traficul rămâne S7 Airlines.

Compania a precizat, pentru Kommersant, că, în martie, compania a transportat 974.600 de pasageri în martie (un minus 26%, de la an la an), iar în aprilie – 1,037 milioane (un minus de 23%). Aeroflot a urcat pe locul doi, deservind aproximativ 897.000 de pasageri în aprilie (o scădere de aproape 35%). În martie, compania aeriană, anterior axată pe traficul internațional, se afla pe locul trei, cu 837.000 de pasageri (un minus 32%).

În martie, Pobeda și-a văzut redus traficul cu doar 7%, la 910.000 persoane, dar deja în aprilie a scăzut cu 26%, la 745.300 persoane. Dinamica se explică prin faptul că la sfârșitul lunii martie compania a decis să reducă de la 41 la 25 flota de aparate Boeing 737-800 pe care le opera, pentru a optimiza „nevoile de piese de schimb pentru întreaga flotă”.

Pe locul patru s-a situat Rossiya, care în aprilie a continuat să completeze flota prin transferul SSJ 100 de la compania-mamă, Aeroflot, și a transportat 535.300 de oameni (minus 16%). În martie, scăderea fusese de 18% (456.000 persoane). Toate companiile grupului Aeroflot au refuzat să comenteze.

Top 5 este închis de Utair. Pentru „Kommersant”, compania a raportat că a crescut volumul de transport de la 358.300 în martie (minus 15%, de la an la an) la 366.700 în aprilie (minus 27%). În martie, compania se afla pe locul șase, din punct de vedere al traficului.

Ural Airlines a arătat cea mai puternică scădere de trafic în aprilie — cu peste 45%, atingând 334.000 de persoane (în martie, cu 38%, la 370.000 de persoane).

Compania a refuzat să comenteze. Kommersant a trimis o solicitare Ministerului Transporturilor și Rosaviația.

Potrivit unor surse Kommersant, în ciuda reducerii traficului din aprilie, Ministerul Transporturilor și companiile aeriene tind să privească rezultatele cu un „optimism reținut”. În luna mai, potrivit surselor Kommersant, căderea s-a stabilizat și putem vorbi despre trecerea la creștere, spre recuperare. „Nu a existat catastrofa de care mulți s-au temut și o repetare a închiderii industriei, ca în pandemia din 2020”, descrie opinia generală unul dintre interlocutorii Kommersant. Atunci, în aprilie, traficul de pasageri a scăzut cu 91,8%. „Așteptările au fost mai pesimiste, mai ales în martie, acum s-au îmbunătățit puțin”, este de acord interlocutorul Kommersant, apropiat grupului Aeroflot.

Potrivit unei surse apropiate Ministerului Transporturilor, în fața unei reduceri drastice a destinațiilor internaționale, majoritatea jucătorilor au reușit să-și refacă modelele. El atrage atenția asupra gradului de ocupare a locurilor, care a crescut la 82% în aprilie, de la 78% cât fusese cu un an mai devreme. O sursă apropiată Aeroflot a remarcat că, în aprilie, unele curse ale Pobeda au avut peste 95%.

Una dintre marile companii aeriene a recunoscut că se teme de o scădere a traficului odată cu începutul toamnei: „scăderii sezoniere i se adaugă factori imprevizibili, principalul fiind puterea de cumpărare a populației”.

Totodată, el a adăugat că se așteaptă ca traficul să se stabilizeze în vară, iar apoi speră într-un program aprobat de guvern pentru compensarea cheltuielilor companiilor aeriene, în valoare de 100 de miliarde de ruble. Interlocutorii mai pesimiști ai Kommersant notează că în lunile de primăvară și vară, traficul de pasageri va fi susținut de sezonul sărbătorilor și de un număr mare de vouchere pentru zborurile anulate iarna. „Încă „zboară” până în toamnă, apoi este posibilă o creștere până la Anul Nou. În plus, fără un program mare susținut de stat, va fi imposibilă păstrarea prețurilor la bilete și ferit transportul (de la o cădere mai mare)”, crede unul dintre ei.

Așteptările Ministerului Transporturilor cu privire la dinamica traficului de pasageri sunt incluse indirect în parametrii programului de sprijin al companiilor aeriene, unde nivelul țintă pentru industrie este de 90% din pasageri-kilometri pentru aprilie-octombrie 2021. Pentru a primi compensații, fiecare companie aeriană trebuie să îndeplinească cel puțin 80% din 90%, adică să transporte cel puțin 72% pasageri-kilometri raportat la situația aprilie-octombrie 2021.

În programul de vară, potrivit directorului executiv al Aviaport, Oleg Panteleev, momentul deschiderii a 11 aeroporturi din sud va fi de o importanță decisivă: „Simferopol ar putea produce un trafic de 7 milioane de pasageri pe an, cu vârfuri din aprilie până în octombrie, iar bine ar da și Krasnodar și Rostov”. Pe termen lung, principala problemă care afectează stabilitatea transportului, consideră el, va rămâne riscul unei reduceri inevitabile a capacității de transport. >>

Companiile aeriene turcești „mușcă” din felia celor rusești. Garanțiile pe care le cere Moscova, dar pe care Ankara nu le poate da

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here