Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că după 15 mai, când România iese din starea de urgență, responsabilitatea este transferată către cetățean, el subliniind că „dacă încep grătarele” există riscul să apară o creștere bruscă a infecțiilor cu noul coronavirus.


Am luat măsuri ferme, dar încet, încet responsabilitatea se transferă către cetățean. Mult mai mult depinde de cetățean cum se comportă. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, iar portul măștii este obligatoriu (…) avem șansa să trecem ușor și printr-un alt val care ar putea veni la toamnă. Dacă începem de poimâine (15 mai – n.red.) să mergem în vizite, la grătare, riscul este că brusc vom vedea o creștere a numărului cazurilor și un nou val”, a afirmat Raed Arafat miercuri seară, la Digi 24, potrivit Mediafax.
El a mai spus că nu este momentul ca bolnavii de COVID-19 asimptomatici să fie tratați acasă.
Membrii familiei pot toți să pățească ceva. (…) Dacă cineva a trimis confirmați acasă, a făcut-o pe propria răspundere. Regula a rămas că pacientul rămâne la spital sau la un spațiu destinat pacienților bolnavi ușor”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat s-a referit și la amenzile pentru încălcarea regulilor de limitare a răspândirii coronavirusului:

  • Nu sunt pentru amenzile care lumea sa te rada in nas cand le dai. Daca se uita la tine si spune ca poate sa o mai plateasca de doua ori, daca rade in nasul politistului, al DSP, inseamna ca legea nu are efectul ei.
  • Lumea s-a suparat pe noi, dar peste tot in lumea democratica exista amenzi. Nu stiu societate care sa functioneze fara acest sistem. Daca amenzile nu sunt suficiente sa convinga oamenii care au de gand sa incalce regulile sa nu le incalce, inseamna ca amenzile devin o chestie fara niciun impact.
  • Nu sunt neaparat pentru amenzi mari, dar sa insemne ceva pentru cel care plateste astfel incat sa nu mai faca ce vrea sa faca. Oamenii corecti, care respecta regulile, au dreptul sa fie respectati. Noi trebuie sa respectam pe cei care au respectat regulile. Daca nu ai modalitate de coercitie si nici cu vorba frumoasa nu merge, asta e avertismentul, dai amenda sau devine infractiune pentru ca inseamna ca persoana respectiva e in stare sa puna in pericol alte persoane.
  • Amenzile trebuie sa fie contestabile, asa e normal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here