AUDIO | Iulian Fota: Dragoș Tudorache nu este expert pe R. Moldova. Ar fi cazul ca România să mai pună mâna și pe par

Foto: Facebook

O postare surprinzătoare a raportorului Parlamentului European pe Republica Moldova, eurodeputatul PLUS Dragoș Tudorache, pune în lumină fragilitatea unora dintre abordările cu rădăcini la București față de derapajele periculoase de la Chișinău.

Într-o discuție cu Universul.net, fostul consilier prezidențial, Iulian Fota, vede în demersul lui Tudorache semnele lipsei de cunoștințe și de experiență pe acest dosar fierbinte, lucru cu atât mai dăunător cu cât, avertizează Iulian Fota, „în Republica Moldova suntem la început de paradigmă nouă”.

Declarațiile lui Iulian Fota:

 • Eu cred că deocamdată domnul Dragoș Tudorache e doar superficial. Să ținem cont de un lucru: dânsul nu este expert pe Republica Moldova, nu l-am văzut în trecut să aibă preocupări legate de Republica Moldova. Sunt foarte curiuos dacă dânsul chiar înțelege ce s-a întâmplat zilele astea în Republica Moldova și care sunt mizele reale.
 • În primul rând, declarația asta nefericită, pe care și eu am criticat-o voalat pe Facebook-ul dânsului o pun în primul rând pe seama superficialității.
 • Pe de altă parte, eu cred că declarația asta trebuie să ne ajute să totuși să discutăm un pic la București, mai așezat, mai pe îndelete, despre ce facem cu Republica Moldova. Din păcate, și din cauza politicii interne care este extrem de proastă, și din cauza acestei fracturi pe care am avut-o între Guvern și Administrația Prezidențială, a fracturii pe care o avem, dacă vreți, și între partide, politica noastră din ultimii ani pe Republica Moldova nu a fost una chiar inspirată.
 • În politica noastră pe Republica Moldova s-a simțit acea fractură între interesul personal și interesul național, între ceea ce i-ar trebui României și ce le-ar trebui anumitor persoane și partide.
 • Și așa se explică de ce politicieni absolut nefrecventabili, anti-europeni de la Chișinău au găsit, nu de puține ori, înțelegere și sprijin la București. Știm bine că partidele de aici au umblat după voturile de acolo și tocmai ca să obțină voturile de acolo uneori au făcut concesii sau alteori au închis ochii la evoluții absolut anti-românești și anti-europene de la Chișinău. Asta ar fi o primă fractură.
 • Mai este fractura instituțională și nu de puține ori am simțit că avem o competiție între instituții, ceea ce nu mi se pare normal. Statul român ar trebui să acționeze unitar, coerent pe toate dimensiunile lui, și pe cea politică, și pe cea instituțională.
 • Cred că am putea discuta și de o anumită fractură, anumite neînțelegeri între București și restul Europei. Cred că noi totuși nu vrem să acceptăm noul context geopolitic și nu înțelegem că în acest moment relația între Occident și Rusia s-a tot schimbat în ultimele luni. Vedem bine cum liderii occidentali aproape că se întrec în a schimba tonul și a adopta o altă atitudine față de Moscova și inevitabil lucrurile astea se răsfrâng asupra ecuației politice de la Chișinău.
 • Nu cred că este o întâmplare că exact în aceeași perioadă și în Ucraina, și în Republica Moldova – căci ar trebui corelate aceste două situații – avem orientări clare, vizibile înspre Moscova și întoarceri mai mult sau mai puțin vizibile, dar de durată, ale spatelui spre Occident.
 • Puneți-vă acum un pic și în pielea celor de acolo, a politicienilor, indiferent de etnia lor. În momentul în care Europa oprește lărgirea, în momentul în care Franța ia decizia, unilateral aș putea să spun, de a opri aderarea Macedoniei de Nord și a Albaniei la Uniunea Europeană, păi ce perspectivă pentru aderarea la Uniunea Europeană mai are Republica Moldova? Ca să nu mai vorbesc de Ucraina…
 • Odată ce lucrurile s-au așezat politic la noi și vom avea o foarte bună colaborare între Guvern și Președinție, va trebui să urmeze la București o discuție foarte aprofundată, foarte bine făcută, cu oameni care chiar înțeleg Republica Moldova – și sunt mulți care înțeleg situația de acolo, dar nu toți sunt luați în calcul – pentru a vedea ce facem în următorii ani.
 • Am sentimentul că și în Republica Moldova suntem la început de paradigmă nouă.

Uniunea Europeană și România vor găsi un numitor comun, din perspectiva intereselor fiecăreia, în ceea ce privește acțiunea în Republica Moldova?

 • Mă tem că ceea ce vrem noi în Republica Moldova și ceea ce vrea Uniunea Europeană acolo nu se mai suprapune, nu prea se mai potrivește.
 • Am impresia că în Uniunea Europeană sau în anumite state europene, că așa ar fi mai corect să spun, Republica Moldova nu mai reprezintă deloc interes, ca să nu mai spun o prioritate.
 • Cred că Occidentul se raportează inerțial la Republica Moldova, dar mi-e teamă că interesul Occidentului pentru Republica Moldova riscă să se dilueze. Ceea ce evident nu poate fi cazul la noi pentru că noi nu putem, în nicio ipostază, să întoarcem spatele Republicii Moldova. Nu numai că sunt vecinii noștri, dar o parte din poporul român este acolo și nu putem ignora soarta lui.
 • Acum, Dodon are un mare handicap de surmontat: n-o să-i dea Rusia niciodată bani să traverseze iarna, să se poată administra în condiții rezonabile, astfel încât lumea să aibă un minimum de stabilitate sau de satisfacție socială.
 • Banii pot veni numai din Occident, iar aici România are pârghii și poate juca, dar știți ce se întâmplă? Și noi trebuie să facem totuși un pas în spate pe care am tot ezitat până acum să-l facem. Domnule, avem români în Republica Moldova care joacă anti-românește! Avem cetățeni români în Republica Moldova care joacă împotriva intereselor românești!
 • Păi eu cred că ar fi cazul ca România să mai pună un picuț mâna și pe par pentru că îi tot tolerăm pe nemernicii ăștia de ani de zile, au cetățenie română, se bucură de toate beneficiile pe care această cetățenie li le oferă, au protecție din partea statului român, în calitate de cetățeni români, iar ei, la Chișinău și în Republica Moldova, fac joc după joc anti-românesc. Nu se poate așa ceva!
 • Am impresia că România, de prea mult timp, este luată de proastă și este folosită în scopuri absolut personale, individuale, unii fac inclusiv bani la Chișinău pe seama cetățeniei noastre, iar noi stăm și ne uităm cum interesele românești sunt sacrificate de la etapă politică la etapă politică. Nu cred că se poate ca lucrurile astea să mai continue așa.

Un material publicat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică punea recent în lumină pistele false care se construiesc zilele astea la Chișinău. E vorba de o manipulare de proporții și ea are un singur nume: „guvern tehnocrat”, după cum avertizează LARICS.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here