Poziție stranie a lui Dragoș Tudorache (PLUS) față de manevrele lui Dodon. Expert: „Un enorm deserviciu făcut UE”

Foto: Facebook

Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache se oferă să dea „o mână de ajutor consistentă” noului guvern de la Chișinău, pe care, recent, a reușit să îl impună președintele pro-rus Igor Dodon, printr-o lovitură năucitoare dată în Parlament împotriva Cabinetului Maia Sandu.

Actualul premier, Ion Chicu, i-a fost consilier lui Igor Dodon, despre care un reputat analist britanic, Jonathan Eyal, explica recent, pentru Universul.net, că este socialistul care joacă cel mai servil cartea Moscovei, surclasându-l chiar și pe Vladimir Voronin.

Dragoș Tudorache a făcut această ofertă Chișinăului din calitatea de raportor al Parlamentului European. Dar să vedem mai departe restul postării de pe Facebook a politicianului de la PLUS:

  • Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit și țara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean și să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înțelegem dacă viteza cu care președintele Dodon a găsit o soluție atât de rapidă este o veste bună sau nu.
  • Aș vrea să le reamintesc oamenilor politici de la Chișinău că Republica Moldova are susținere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real și de reforme substanțiale. Joaca de-a politica sau de-a guvernarea, în care se ignoră stabilitatea și continuarea unor politici clare care să le ofere încredere partenerilor occidentali, nu o să rămână fără consecințe.
  • În calitatea de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, am urmărit cu atenție criza și voi face în scurt timp o vizită pentru a vedea la fața locului cum putem da o mână de ajutor consistentă.

Dar ce spun alte voci avizate

Punctul de vedere al eurodeputatului PLUS Dragoș Tudorache este cu atât mai bizar cu cât numeroase voci de la București au avertizat asupra pericolului pentru parcursul european și apropierea de România a Republicii Moldova pe care îl reprezintă guvernul scos din pălărie de Dodon.

  • Președintele Klaus Iohannis a vorbit de condiții stricte: „În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european (…) În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”. Punctul de vedere integral – AICI
  • Fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, arăta recent că prioritatea este împiedicarea lui Igor Dodon de a prelua toată puterea peste Prut. În acest context, Băsescu o îndeamnă pe Maia Sandu să pornească o discuție cu PDM, partidul lui Plahotniuc, astfel încât socialiștii pro-ruși să fie înlăturați.
  • Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, a reacționat dur la postarea lui Dragoș Tudorache. Într-o intervenție pentru Universul.net, Dungaciu atrage atenția: „Graba cu care ne grăbim să inocentăm Rusia și să o deresponsabilizăm la Chișinău este una dintre explicațiile pentru care UE s-a decredibilizat acolo, iar Rusia… nu! Asemenea abordări fac un enorm deserviciu UE, care pare un pompier bleg venit să stingă orice foc fără să se uite la cel care, în batjocură, pune focul acolo. Și aprinde mult mai multe focuri decât poate UE să stingă. Iar Bruxelles-ul arată urât și neputincios…”.
  • Intervievat de Europa liberă, eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan vorbea deja de pierderea de către Dodon a încrederii UE și riscul pierderii finanțării din Vest de către Republica Moldova: „Și dacă tocmai în aceste vremuri în care se va hotărî câte fonduri europene va primi Republica Moldova în următorii 7 ani, dacă tocmai în aceste vremuri există instabilitate guvernamentală, există un președinte ostil Uniunii Europene, atunci vă spun că va fi foarte greu să obținem majorări de fonduri. Deci vă spun că acțiunea împotriva guvernului pro-european condus de Maia Sandu, acțiunea PSRM-ului și a președintelui Dodon împotriva guvernului pro-european condus de Maia Sandu este un risc pentru finanțarea europeană în următorii 7 ani. Poate fi un contraargument pentru aceste creșteri pe care eu le doresc, pe care eu le-am cerut și pentru care am obținut sprijin”.

O manipulare de proporții se construiește astăzi la Chișinău și ea are un singur numen, cea a „guvernui tehnocrat”, avertizează, în contextul instalării noului Executiv de peste Prut, Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

Episodul Barna-China-Rusia

O altă declarație controversată dinspre Alianța USR PLUS a apărut în vara acestui an. În luna august, liderul USR, Dan Barna, ulterior ales candidat al alianței la alegerile prezidențiale, milita pentru dezvoltarea relațiilor cu China și Rusia.

“Parteneriatul Nord Atlantic este garanţia reală şi cred singura de care dispune România în momentul de faţă. Relaţia cu Statele Unite este o relaţie privilegiată, care trebuie menţinută şi consolidată tocmai prin faptul că România poartă pe umeri o uriaşă aşteptare a ceea ce înseamnă NATO şi acest parteneriat cu Statele Unite, de a fi hub-ul de credibilitate şi stabilitate pe flancul estic. Deşi avem toate premisele, suprafaţă, resurse, poziţie geopolitică, context politic, totuşi pare că ne chinuim să ratăm oportunităţi. (…) Poziţia României trebuie să fie clară, de a fi membru care contează şi care e din ce în ce mai relevant în structura NATO”, a declarat la acea vreme Dan Barna, citat de Agerpres.

Și a completat: “Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo (…) Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare,şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere (…) Politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial. Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel, cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă”.

Ulterior, într-o altă conferință de presă, Dan Barna și-a nuanțat poziția, subliniind că „Parteneriatul cu SUA este fundamental pentru noi (…) România nu va putea să funcționeze cu Rusia și China în afara parteneriatelor cu SUA și NATO. România nu poate avea investiții rusești. Categoric, nu”.


5 COMENTARII

  1. Declaratii stupide din partea europarlamentarului Dragos Tudorache, se trezeste vorbind aiurea, fara un strop de expertiza in problema, asta se intampla cand te crezi destept, si nu accepti sa schimbi idei cu Siegfried Muresan, ca e din PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here