AY4.2, un ”descendent” al variantei Delta și cu 10% până la 15% mai transmisibil, a ajuns în Israel din Moldova. Cât de periculos este?

Sursa: Pixabay

O versiune nouă și potențial mai transmisibilă a variantei Delta a pătruns în Israel, în timp ce rata infecției cu COVID a început să scadă și țara se pregătește acum pentru sezonul gripal. Varianta cunoscută sub numele de AY4.2 este un motiv pentru a suna alarma? Se spune că există în prezent 56 de „descendenți” ai variantei Delta și toți se răspândesc la ritmuri diferite și în competiție unul cu celălalt, scrie The Jerusalem Post

Potrivit Ministerului Sănătății, un singur caz de AY4.2 a fost identificat în Israel la un băiat de 11 ani care s-a întors recent dintr-o călătorie în Moldova. Băiatul a fost testat pozitiv pentru coronavirus în timp ce era izolat, a spus ministerul și, până acum, nu pare că alții au fost infectați.
Cu toate acestea, AY4.2 fiind cu până la 10% până la 15% mai transmisibil decât ”bunicul” său Delta, este posibil ca mai multe cazuri să fie deja în Israel, dar nu au fost încă descoperite, a declarat prof. Cyrille Cohen, șeful laboratorului de imunologie la Universitatea Bar-Ilan.
În prezent, există 56 de „descendenți” ai variantei Delta, a spus el, și toți se răspândesc cu rate diferite și în competiție unul cu celălalt.
„AY4.2 este un descendent al lui AY4, un ”nepot„ al variantei Delta”, a explicat Cohen.
Într-un raport din 15 octombrie al Agenției pentru Securitate în Sănătate din Marea Britanie, varianta AY4.2 a reprezentat aproape 10% din toate cazurile secvențiate din țară. Cohen a spus însă că trebuie pus în perspectivă faptul că este cu 10% mai transmisibil.
„Aceasta nu este o catastrofă, în comparație cu celelalte variante pe care le-am cunoscut”, a spus el.
Varianta alfa a fost cu 50% mai transmisibilă decât tulpina inițială Wuhan. Varianta originală Delta a fost cu 60% mai transmisibilă decât Alpha.
Mai mult, până acum, vaccinul Pfizer s-a dovedit în mare măsură a fi eficient împotriva opririi bolilor grave din toate variantele, a declarat dr. Nadav Sorek, asistent manager al laboratorului clinic de microbiologie de la centrele medicale Assuta.
În prezent, Regatul Unit raportează peste 40.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi. În total, Marea Britanie a avut 8,5 milioane de persoane infectate, peste trei milioane dintre ele fiind diagnosticate în ultimele câteva luni.
Varianta a fost suficientă pentru a atrage atenția fostului comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, Dr. Scott Gottlieb, care a scris pe Twitter despre situație în weekend.
Marea Britanie a raportat cea mai mare creștere a cazurilor de Covid de o zi în ultimele 3 luni, așa cum noua variantă delta AY.4 cu mutația S:Y145H în vârf atinge 8% din cazurile secvențiate din Regatul Unit”, a scris el.
Avem nevoie de cercetări urgente pentru a afla dacă acest delta plus este mai transmisibil și dacă are o evaziune imună parțială?”
Varianta a apărut în Marea Britanie aproximativ din luna iulie, a spus el, dar prevalența a crescut încet.
Nu există nicio indicație clară că este considerabil mai transmisibil, dar ar trebui să lucrăm pentru a caracteriza mai rapid aceste și alte variante noi. Avem instrumentele ”, a spus el. „Acesta nu este un motiv de îngrijorare imediată, ci un memento că avem nevoie de sisteme robuste pentru a identifica și caracteriza noi variante. Aceasta trebuie să fie o prioritate globală coordonată pentru COVID, la fel ca eforturile internaționale similare au devenit o practică standard în gripă.
Mutația AY4.2 nu este probabil singura explicație pentru cazurile în creștere din Marea Britanie, a spus Cohen. În vară, țara a ridicat toate restricțiile legate de COVID, iar un sondaj recent din Marea Britanie a indicat că este puțin probabil ca publicul să se ”mascheze” din nou.
Mai mult, Marea Britanie a început să administreze doza de rapel destul de târziu în comparație cu Israelul – doar în septembrie – și până acum, mai puțin de patru milioane de cetățeni au obținut a treia doză. De asemenea, abia pe 20 septembrie Marea Britanie a început să vaccineze adolescenții.
Nu în ultimul rând, eficacitatea vaccinurilor administrate persoanelor cărora li s-a aplicat primul vaccin este probabil în scădere, așa cum au arătat cercetările israeliene și alte cercetări.
Vestea bună, desigur, este că rata cazurilor grave și a numărului de decese a crescut mult mai încet decât numărul de cazuri.
În general, raportul din Marea Britanie spunea că „Delta rămâne varianta predominantă, reprezentând aproximativ 99,8% din cazurile secvențiate în Anglia începând cu 11 octombrie 2021.
AY.4.2 se remarcă că se extinde în Anglia„, a spus acesta. „Acum este un semnal în monitorizare și evaluarea a început; există, de asemenea, un număr mic de cazuri noi de Delta cu E484K și Delta cu E484Q.
AY.4 rămâne dominantă, dar alte descendențe introduse devreme în Regatul Unit au persistat de-a lungul timpului”, se spune în raport, iar țara are patru variante actuale de îngrijorare și 10 variante care sunt investigate.
Dezvoltarea variantelor este un proces natural, au spus Sorek și Cohen.
Gândiți-vă la un articol pe care îl scrieți, iar în articol, există 30.000 de litere – mai mult sau mai puțin numărul de litere din genomul Sars-CoV-2″, a explicat Cohen. „Copiați și lipiți articolul cu mâna, așa că, la un moment dat, cu cât îl copiați mai mult, cu atât mai probabil veți face o greșeală.”
Aceste greșeli sunt mutații. Când greșeala se repetă și începe să se răspândească, aceasta devine o nouă variantă.
Variantele concurează între ele pentru a supraviețui. Cele care dezvoltă avantaje, cum ar fi aceea că sunt mai transmisibile, vor deveni mai robuste, în timp ce celelalte vor dispărea.
În Statele Unite, variantele AY ale variantei Delta sunt listate ca variante de îngrijorare de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Cu toate acestea, instrumentul de urmărire a vaccinului CDC nu menționează în mod specific AY4.2.
Varianta Delta continuă să reprezinte mai mult de 99% din toate cazurile de COVID-19 din țară.
În Israel, Ministerul Sănătății raportează între 1.000 și 2.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi, dar nu raportează ce variante sunt legate de aceste cazuri. Cohen a spus că dacă un băiat a adus AY4.2 în Israel, este probabil ca și alții să aibă, dar pot fi asimptomatici sau nu au suferit încă secvențierea genetică.
„Pot exista și alte variante de care nu suntem conștienți”, a spus el.
Ministerele Sănătății și Turismului se pregătesc să deschidă granițele Israelului turiștilor vaccinați, începând cu luna viitoare. Cohen a spus că susține această mișcare, dar că țara trebuie să-și amintească că „nu există prânz gratuit”.
Într-o anumită măsură, care este diferența dacă un turist sau un cetățean israelian intră în țară din străinătate?”, se întrebă Cohen. „Dacă ambele persoane sunt vaccinate, este același lucru”.
El a spus că nu se așteaptă la o schimbare majoră a probabilității ca persoană să facă noi infecții atunci când restricțiile se vor diminua în continuare. Cu toate acestea, el a adăugat că din momentul în care numărul persoanelor care intră în Israel este mai mare, „înmulțim șansele de a avea noi variante.
Trebuie să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în Israel”, a spus Cohen, dar când vine vorba de oprirea introducerii de noi variante, în afară de închiderea aeroportului din nou, „nu putem face prea multe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here