„Bibi, duşmanul democraţiei” – noi proteste în Israel

Foto arhivă / Sursa: Facebook

O mulţime de israelieni a coborât sâmbătă seara pe străzile din Tel Aviv, pentru a 20-a săptămână consecutiv, pentru a protesta faţă de reforma justiţiei dorite de guvernul lui Benjamin Netanyahu, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Bibi, duşmanul democraţiei” sau „ministrul crimei”, se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi, care se adună în fiecare săptămână din ianuarie pentru a denunţa reforma şi a critica guvernul format în decembrie de Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie în mai multe dosare.

Pe 27 martie, acesta a anunţat o „pauză” legislativă pentru a da o „şansă (…) dialogului”, dar mobilizarea împotriva reformei rămâne puternică.

„Rămânem uniţi pentru a apăra democraţia israeliană”, a declarat pentru AFP Amos Tanay, cercetător în vârstă de 52 de ani, chemând la unirea „acelor părţi ale societăţii israeliene care în toţi aceşti ani au tăcut şi au ascultat”.

„Dar astăzi strigăm şi încercăm să fim puternici”, a adăugat el.

Poliţia nu oferă date oficiale cu privire la numărul de participanţi la manifestaţii.

Săptămâna trecută, mobilizarea a fost redusă, pe fondul violenţelor dintre Israel şi mişcările armate palestiniene din Fâşia Gaza, care au costat viaţa a 34 de palestinieni şi a unui israelian. Un armistiţiu a pus capăt sâmbătă trecută la cinci zile de lupte.

Pentru guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, reforma sistemului judiciar urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în beneficiul parlamentului.

Oponenţii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă iliberală sau autoritară.

Preşedintele Israelui, Isaac Herzog, negociază de o lună cu reprezentanţi ai guvernului şi ai opoziţiei pentru a ajunge la un compromis asupra termenilor acestei reforme.

Fiți cu ochii pe Gaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here