Dragnea a fost scos din închisoare și audiat la CCR. Față în față cu Valer Dorneanu

Foto: INQUAM/George Călin

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost scos din închisoare, săptămâna trecută, pentru a fi audiat la Curtea Constituțională, instituție condusă de Valer Dorneanu, fost politician PSD.

Este o situație excepțională. Dragnea a fost prezent la aceste audieri într-o speță care vizează o excepție de neconstituționalitate ridicată de fosta soție, Bombonica Prodana, despre calitatea funcționarului public, arată surse politice citate de Ziare.com.

Una dintre primele întrebări care se pun este în ce măsură un deținut obișnuit se poate bucura de o asemenea favoare.

Liviu Dragnea a fost audiat în 4 iunie, așadar săptămâna trecută, în ceea ce a purtat numele de ședință online. Potrivit surselor citate, în sala în care a fost audiat Liviu Dranea au fost prezenți și președintele CCR, Valer Dorneanu, magistratul asistent, procurorul de ședință, avocați și public.

Doar restul judecătorilor CCR au participat prin video-conferință.

Potrivit unui avocat citat de Realitatea TV, în ultimii 10 ani nu se cunosc cazuri în care un astfel de deținut să fi avut ocazia de a fi față în față cu judecătorii Curții Constituționale.

Potrivit Ziare.com, deși excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Bombonica Prodana în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, apărătorii fostei soții ai lui Dragnea nu au fost prezenți la Curtea Constituțională.

În toamnă, s-a consumat un alt episod controversat, din care a reieșit că Valer Dorneanu s-a întâlnit cu un apropiat al Liviu Dragnea.

Era septembrie 2019, când președintele Curții Constituționale a avut două întâlniri de taină în Parlamentul României.

Una cu deputatul PSD Florin Iordache, cealaltă cu Georgică Tobă, secretar general – adjunct al Camerei Deputaților.

În timp ce primul este cunoscut pentru contribuția sa substanțială, de-a lungul timpului, la conceperea proiectelor legislative și a ordonanțelor de urgență menite să mutileze legile justiției, Georgică Tobă s-a făcut remarcat ca om de legătură între fostul lider PSD, Liviu Dragnea și președintele CCR, Valer Dorneanu.

Aproape toate ordinele pe care Dragnea i le-a dat lui Dorneanu au fost transmise prin Georgică Tobă.

Potrivit unor surse apropiate celor doi, întâlnirile de la acea vreme ar fi avut legătură cu sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă, privind refuzul președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor interimari. Sesizarea Guvernului privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi preşedinte, pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari după plecarea ALDE de la guvernare, va fi discutată de Curtea Constituțională miercuri, 18 septembrie. Detalii – AICI


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here