PSD nu a reuşit să doboare Guvernul Orban. Cvorumul de şedinţă nu a fost întrunit, Ciolacu ameninţă cu excluderi

Foto: INQUAM/George Călin

Şedinţa Parlamenului pentru deybaterea moţiunea de cenzură, a fost închisă luni după-amiază din lipsă de cvorum. Doar 226 de parlamentari au fost prezenţi în sală.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. 

De la şedinţă au lipsit încusiv doi senatori şi trei deputaţi de la PSD: senatoarele Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, respectiv deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan Ciocan. În acest context, Ciolacu a anunţat că se va lăsa cu excluderi din partid.

Reacţia lui Ciolacu

„A fost o strategie de a nu se face cvorum, nu de a se da un vot pe moțiune. Eu v-am spus că, dacă se dă vot pe moțiune, vor fi 250 de voturi. Azi nu s-a dat vot pe moțiune”, a declarat preşedintele social-democraţilor, când jurnaliştii i-au adus aminte că susținuse că vor fi peste 250 de voturi pentru căderea Guvernului.

„În acest moment, PSD nu are 233 de voturi, am încercat să creăm o majoritate, nu s-a făcut cvorum”, a completat Ciolacu.

Ce se va alege de moţiunea de cenzură? Liderul PSD a declarat, luni, că peste două zile va fi convocat Comitetul Politic Naţional pentru luarea unei decizii.

Reacţia lui Orban

”Considerăm că ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România. Guvernul trecut trebuie să facă faţă unor provocări imediate şi trebuie să aibă cpacitatea deplină de exerciţiu”, a afirmat premierul Ludovic Orban, citat de News.ro.

Acesta a mulţumit partidelor care au susţinut Guvernul. 

”Vreau să le mulţumesc formaţiunilor politice care au fost alături de noi, ne-au împărtăţit punctul de vedere, şi anume că moţiunea este în afara Constituţiei – USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. Vreau să le mulţumesc şi parlamentarilor neafiliaţi care au înţeles că România are nevoie de Guvern şi nu au sprjinit aventura politică a PSD”, a mai declarat Orban. 

Premierul susţine că şi dacă erau prezenţi toţi parlamentarii PSD nu s-ar fi întrunit cvorumul.

”Aici a existat o majoritate care ne-a sprijinit şi a înţeles că România are nevoie de Guvern”, a mai afirmat premierul.

Reacţia lui Barna

„Parlamentul României a pierdut azi o zi întreagă pentru ca un PSD iresponsabil să se convingă că moţiunea sa de cenzură e ridicolă şi nu poate fi votată”, afirmă Dan Barna, într-o postare pe Facebook, potrivit News.ro.

El adaugă că ziua ar fi putut fi petrecută mai bine discutând despre lucruri utile pentru cetăţeni: reducerea taxelor pe muncă, majorarea pedepselor pentru corupţie în perioada stării de urgenţă şi alertă, creşterea finanţării medicinei de familie, organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile.

Potrivit acestuia, „nu în ultimul rând, am fi putut discuta eliminarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Aceşti bani trebuie să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ei”.

„Azi în Parlament am evitat o criză politică. Toate celelalte probleme ale ţării rămân”, conchide Barna.

Mesajul lui Iohannis, care a precedat şedinţa

Înainte cu câteva ore de trecerea votul prevăzut, preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel la responsabilitatea parlamentarilor din tot spectrul politic.

Şeful statului a transmis că demersul PSD este unul toxic, iresponsabil și plin de cinism. „Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD”, se arată în declarația postată de Administrația Prezidențial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here