Centrul pentru Inovație în Medicină și RaportuldeGarda.ro au publicat o simulare despre posibilă evoluție a pandemiei de coronavirus în România și momentul în care ne-am putea confrunta cu impactul maxim al acesteia în țară.

Simularea se bazează pe metodologia unui model predictiv de evoluție a epidemiei COVID-19, descris într-un articol științific în revista The Lancet, pornind de la un set de date colectate în China, se afirmă în articolul publicat pe Raportul de Garda.

„În esență, sunt 3 posibile scenarii, de magnitudine diferită, care pot apărea în România, în perioada următoare:

Scenariul idealmăsurile de distanțare socială stricte sunt respectate de populație, ceea ce limitează răspândirea infecției, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă. Vârful este estimat în perioda 1-20 mai 2020.

Scenariul mediu: măsurile de distanțare socială stricte produc efecte în limitarea transmiterii bolii, dar din diverse motive (diferite de la o țară și societate la altă și de la o perioada la altă) transmiterea virusului este totuși intensă, dar nu depășește capacitatea sistemului de sănătate de a face față. Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020.

Scenariul de risc maxim: măsurile de distanțare socială nu dau rezultate și se constată o transmitere accelerată a virusului, cu apariția de cazuri grave, care depășesc capacitatea de reacție a sistemului de sănătate. Potențialul vârf ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020„, conform sursei citate.

Grafic simulare pandemie coronavirus

Sursă: RaportuldeGarda.ro

Totodată, analiză arată că, în acest moment, asistăm la apariția de cazuri importate din zonele cu incidența ridicată (precum Italia) și de lanțuri scurte de transmisie interumană, cu transmitatori identificați cu precizie.

Totuși, potrivit modelului predictiv, ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri în următoarele săptămâni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here