Carlos Ghosn a fugit din Japonia: Nu vreau să mai fiu ținut ostatic de sistemul fraudulos de justiție

DAVOS/SWITZERLAND, 25JAN13 - Carlos Ghosn (L),Chairman and Chief Executive Officer, Renault-Nissan Alliance, France; World Economic Forum Foundation Board Member speaks during the session 'Emerging Economies at a Crossroads' at the Annual Meeting 2013 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 25, 2013. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

Carlos Ghosn, fostul șeful Renault-Nissan, a fugit din Japonia. El era eliberat pe cauțiune și nu avea voie să călătorească în străinătate deoarece urmează să fie judecat pentru corupție, așa că nu este clar cum a părăsit statul asiatic. Cert este că acum se află în Liban, țară a cărui cetățenie o are și cu care Japonia nu are tratat de extrădare. 

„Sunt acum în Liban și nu voi mai fi ținut ostatic de către sistemul fraudulos de justiție din Japonia, este există prezumpția de vinovăție, discriminarea este la ordinea zilei iar drepturile umane de bază sunt interzise” a spus Carlos Ghosn după ce a ajuns în Liban, țara în care a copilărit. 

„Nu am fugit de justiție – am scăpat de injustiție și de persecuție politică. În sfârșit pot să comunic liber cu presa și o să încep să fac asta de săptămâna viitoare” a completat fostul șef Renault și Nissan. 

Informația este un șoc și o mare rușine pentru guvernul de la Tokyo. Conform condițiilor de eliberare pe cauțiune, Carlos Ghosn și-a predat pașaportul, accesul la telefon și computer era restricționat iar casa lui era supravegheată video. De asemenea, trebuia să ceară voie de tribunal dacă pleca de acasă mai mult de două zile. În plus, Japonia nu are nicio graniță terestră. Presa niponă speculează că fostul director a plecat din țară cu un pașaport sub un alt nume. 
Carlos Ghosn a fost un idol în Japonia, pentru că a salvat Nissan de la colaps și alianța cu Renault. Dar în noiembrie 2018, a fost arestat la Tokyo, spre surprinderea tuturor. El a fost acuzat că a declarat mai puțini bani decât a câștigat cu adevărat și că ar fi delapidat bani de la Nissan ca să se îmbogățească. Carlos Ghosn a negat mereu acuzațiile și a spus că este victima unui caz politic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here