Cea mai mare tragedie aviatică din istoria Italiei, încă un mister după 40 de ani. Avionul ar fi fost doborât din greșeală în timpul unui „scenariu de război”

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a lansat un apel sâmbătă pentru continuarea căutării „răspunsurilor decisive” privind drama de la Ustica, la 40 de ani după catastrofa aeriană din 27 iunie 1980 soldată cu 81 de morţi şi care nu a fost niciodată lămurită, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Angajamentul nu poate şi nu trebuie să înceteze pentru a căuta ceea ce nu pare încă stabilit în evenimentele din acea seară tragică”, a spus şeful statului într-un comunicat cu ocazia zilei comemorative a accidentului.

În seara de 27 iunie 1980, un avion DC-9 al companiei Itavia cu 81 de persoane la bord care zbura între Bologna şi Palermo s-a prăbuşit în Marea Tireniană, în apropierea Insulei Ustica (nordul Siciliei), ducând la moartea pasagerilor şi a membrilor echipajului.

Teza avansată de mai mulţi experţi italieni este că tragedia s-ar fi produs când unul sau două avioane libiene urmărite de avioane de vânătoare americane şi franceze a urmat itinerariul aparatului civil pentru a scăpa radarelor acestora.

Prins în acest „scenariu de război”, avionul DC-9 ar fi fost doborât din greşeală sau ar fi intrat în coliziune cu unul din avioanele prezente în zonă.

Descoperirea, la 18 iulie 1980, a carcasei unui MiG-23 libian în munţii din Calabria (sudul Italiei) a alimentat şi ea această ipoteză.

„Găsirea unor răspunsuri decisive, asigurarea reconstrucţiei lor clare şi complete necesită angajamentul instituţiilor şi colaborarea ţărilor aliate cu care împărtăşim valori comune”, a adăugat Sergio Mattarella în timp ce la Bologna (nord-est) aveau loc manifestări de comemorare a victimelor.

La 40 de ani după incident, familiile victimelor cer în continuare să se spună adevărul şi să se facă dreptate în această afacere ancorată în memoria colectivă a italienilor şi considerată una din cele mai mari catastrofe aeriene din istoria Italiei.

Parisul şi Washingtonul au negat întotdeauna orice implicare a aparatelor lor în această tragedie ale cărei responsabilităţi şi circumstanţe au rămas neelucidate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here