China se îndoaie sub greutatea Covid-19: În 2020, nu are țintă de creștere economică și va crea cu 2 milioane de slujbe mai puțin decât în 2019

Sursa: Xinhua

Premierul chinez, Li Keqiang, a anunțat, vineri, în cadrul Congresului Național al Poporului, că Beijingul nu va stabili o țintă de creștere economică pentru anul 2020, transmite South China Morning Post. Potrivit sursei citate, este pentru prima dată când Beijingul procedează astfel. „Nu am stabilit o anumită țintă a [produsului intern brut], în principal din cauza pandemiei globale și incertitudinilor mari din economie și comerț”, se arată în raportul citit de prim-ministrul chinez, care a adăugat că țara sa se confruntă cu vremuri „imprevizibile”.

Chiar dacă e o premieră, mișcarea era așteptată în unele cercuri comuniste, în condițiile în care economia s-a contractat cu 6,8%, în primul trimestru al lui 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totuși, guvernul comunist a anunțat că vizează crearea a 9 milioane de noi locuri de muncă în mediul urban, față de cele 11 milioane de anul trecut, dar și o rată a șomajului la orașe de circa 6%, comparativ cu 5,5%, anul trecut.

Alte date esențiale din raportul pregătit de guvernul chinez pentru Congres:

  • Ținta pentru creșterea indicelui prețurilor de consum (IPC) pentru 2020 este de aproximativ 3,5%, comparativ cu 3% anul trecut.
  • Beijing a stabilit cota locală de obligațiuni speciale la 3,75 trilioane de yuani (527 miliarde USD), comparativ cu 2,15 trilioane de yuani anul trecut.
  • China va emite obligațiuni speciale ale Trezoreriei, în valoare de un trilion de yuani.
  • „Asigurarea unei performanțe economice stabile este de o importanță crucială”.
  • China se va concentra pe importuri și exporturi mai stabile și de calitate superioară și un echilibru în balanța de plăți.
  • Construcția de noi sedii guvernamentale și cheltuielile excesive vor fi strict interzise.
  • Guvernele de la toate nivelurile trebuie să-și strângă cu adevărat centura. În acest sens, administrația centrală va servi ca exemplu prin reduceri bugetare, inclusiv tăierea cu 50% a cheltuielilor neesențiale și neobligatorii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here