Cine este Marcel Ciolacu, liderul PSD care ar putea prelua conducerea partidului

Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților și cel mai probabil viitorul lider al PSD-ului, și-a început cariera politică în 1990 și a activat în primii 20 de ani la nivel local, fiind viceprimar al Buzăului. În 2012 a ajuns deputat în Parlament, moment în care influența sa în partid a început să crească. Cel mai controversat aspect al carierei sale este relația cu Omar Hayssam, alături de care a fost fotografiat la o partidă de vânătoare.

Marcel Ciolacu (51 de ani) este membru al partidului de aproape 30 de ani. În 1990, Ciolacu s-a înscris în Frontul Salvării Naționale. A terminat facultatea de drept a Universității Ecologice din București, are un master la SNSPA și un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare.

La fel ca toți baronii PSD, cariera politică și-a început-o la nivel local, în Buzău, unde a fost ghidat de fostul senator Ion Vasile, care este și nașul său de cununie, și de fostul primar al orașului, Constantin Boșcodeală. De altfel, Ciolacu a fost viceprimar al Buzăului în perioada 2008-2012, fiind mâna dreaptă a lui Boșcodeală, edilul orașului timp de 20 de ani (1996-2016).

În 2012, a trecut de la nivel local, la București, fiind ales deputat. Din acel moment, influența în partid a lui Ciolacu începe să crească și ajunge în conducerea centrală a PSD. În 2015, Ciolacu a fost desemnat secretar al Camerei Deputaților. În același an a apărut și primul scandal de presă în care a fost implicat. Este vorba de o fotografie din tinerețe, de la o partidă de vânătoare, în care apărea alături de Omar Hayssam. Omul de afaceri sirian, în prezent întemnițat pentru terorism, avea interese economice în zona Buzăului la momentul acela. Hayssam a beneficiat de pe urma privatizării companiei Foresta Nehoiu, pe care ulterior a devalizat-o.

Ciolacu (stânga) și Hayssam (dreapta) Foto: Gandul

În urma publicării imaginii, premierul Victor Ponta l-a înlăturat pe Ciolacu din funcția de consilier onorific al primului-ministru.

Când PSD a intrat în epoca Dragnea, Ciolacu și-a continuat ascensiunea în interiorul partidului devenind lider de grup al deputaților PSD în prima jumătate a anului 2017. A devenit vicepremier în cabinetul condus de Mihai Tudose, fiind de mult în relații foarte bune cu acesta, cei doi conducând filialele a două județe învecinate, Buzău și Brăila. Ciolacu a luat partea lui Tudose când a început conflictul dintre premier și Liviu Dragnea. Se specula la vremea aceea că va pleca la Pro România alături de Mihai Tudose, însă a rămas în PSD și a așteptat vremuri mai bune.

Între timp, Liviu Dragnea a ajuns la pușcărie și Viorica Dăncilă, premierul marionetă pus de acesta, a pierdut alegerile prezidențiale cu un scor rușinos pentru partid. Baronii PSD s-au aliat cu Marcel Ciolacu și i-au cerut demisia lui Dăncilă din funcția de președinte al PSD. În seara aceasta, în urma CEx-ului, Partidul Social Democrat ar putea avea un nou lider, iar printre favoriți se numără și Marcel Ciolacu.

4 COMENTARII

  1. Cin’ sa fie, cin’ sa fie? un alt mafiot ciumat rosu, cu „studii” facute tarziu, pe bani, la o univ. la vremea respectiva neacreditata….si prieten la catarama cu teroristul Omar Hayssam, omul de afaceri sirian, în prezent întemnițat pentru terorism, avea interese economice în zona Buzăului -fieful lui ciiolacu- la momentul acela. Hayssam a beneficiat de pe urma privatizării companiei Foresta Nehoiu, pe care ulterior a devalizat-o. Deci? Un alt mafiot. Ca asa intelege psd sa se reformeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here