Cine i-ar putea lua locul lui Putin în cazul în care va fi răsturnat printr-o lovitură de stat

Amenințările nucleare și crimele de război ale lui Putin ar putea duce la înlăturarea acestuia de către propriul său partid. Dacă dictatorul rus este înlăturat, mai mulți dintre cercul său interior ar putea prelua frâiele puterii. Printre candidați se numără șeful FSB, șeful armatei ruse, ministrul apărării responsabil de invazia Ucrainei sau actualul prim-ministru, scrie Daily Mail.

Invazia rusă a Ucrainei a stârnit temeri cu privire la stabilitatea psihică a președintelui Vladimir Putin

Actul nerăbdător de război, alături de discursurile maniacale difuzate în mass-media de stat i-au convins pe analiști că dictatorul rus acționează irațional.

Ordinul său ca descurajarea nucleară a Rusiei să fie plasată în alertă maximă și amenințarea sa implicită de război nuclear, dacă Occidentul intervine în invadarea Ucrainei, au șocat chiar și pe propriul personal militar.

Odată cu creșterea mizei și cu Occidentul exercitând presiuni asupra economiei ruse, șansele ca Putin să fie îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat au devenit mai probabile.  

Dar ar putea următorul președinte al Ucrainei să fie și mai rău decât Putin? Jurnaliștii MailOnline aruncă o privire asupra unora dintre potențialii înlocuitori ai tiranului.

*Serghei Șoigu (ministrul apărării)

Șoigu este „al doilea cel mai popular” politician al Rusiei, după Vladimir Putin.

Ministrul apărării din Ciadan, în estul Rusiei, a jucat un rol esențial în organizarea invaziei Ucrainei, dar a fost surprins în mod grăitor de camerele de luat vederi strâmbându-se după ce Putin i-a ordonat lui și șefului armatei Valery Gerasimov să pună în alertă maximă descurajarea nucleară a Rusiei.

Șoigu a preluat rolul în ciuda faptului că nu avea experiență militară în 2012 și a prezidat anexarea Crimeei în 2014.

Rapoartele spun că Șoigu este considerat cel mai mare lider militar al Rusiei de la Gheorghi Jukov, generalul care a învins Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

Ascensiunea sa la putere ar fi complicată de implicarea sa inextricabilă în invazia din Ucraina, deși se spune că el este mai pragmatic decât Putin, ceea ce ar putea semnifica o retragere din Ucraina într-un mod care ar putea dezgheța relațiile cu Occidentul.

Vera Tolz-Zilitinkevic, profesor de studii ruse la Universitatea din Manchester, a declarat pentru MailOnline: „Este o persoană foarte, foarte puternică în acest moment. El este văzut într-un fel ca un pragmatic, așa că, din nou, într-un fel toți sunt mai buni decât Putin.

Ea a avertizat: „Circumstanțele în care vorbim despre când Putin este înlocuit sunt în mod clar circumstanțe în care [armata rusă] va fi pierdut [în Ucraina].

„Așadar, Șoigu este implicat direct în organizarea acestei campanii și asta ar putea funcționa împotriva lui”.

*Nikolai Patrușev (secretarul Consiliului de Securitate)

Patrushev este fostul șef al FSB, succesorul înfricoșătoarei agenții de spionaj sovietice, KGB.

Se spune că secretarul Consiliului de Securitate împărtășește viziunea conspirativă asupra lumii pe care o împărtășește și fostul șef FSB Vladimir Putin.

În timp ce era șeful FSB, Marea Britanie a descoperit într-o investigație că Patrușev a ordonat, cel mai probabil, otrăvirea fostului agent disident Alexander Litvinenko, cu poloniu, pe teritoriu britanic, în 2006.

El și-a exprimat convingerea că Statele Unite ar prefera „mai degrabă ca Rusia să nu existe deloc”.

Profesorul Tolz-Zilitinkevic spune că „asocierea cu FSB este un punct negativ foarte puternic”.

„Puteți vedea că Putin și mulți ofițeri de informații din întreaga lume, chiar și în democrații, au o viziune conspirativă asupra lumii, ceea ce nu este de mare ajutor dacă ești liderul unei țări.

„[Patrușev este] o alegere destul de proastă. Dar este o posibilitate.

„Are o viziune paranoică asupra lumii conform căreia lumea vrea să-l prindă și trebuie să demaste potențialele amenințări.”  

*Valery Gerasimov (șeful armatei)

Gerasimov este șeful armatei ruse din 2012, de când a fost numit de Putin.

El este strategul care a creat „doctrina Gerasimov”, care combină tacticile economice, culturale, informaționale și militare pentru a atinge obiectivele strategice pentru Rusia.

Aceasta include acțiunile Rusiei de-a lungul ultimelor două decenii, cum ar fi interferența în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și ofertele de succes ale Rusiei de a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 și Cupa Mondială FIFA 2018.

Generalul este un altul care ar trebui să-și depășească implicarea în invadarea Ucrainei pentru a-i urma lui Putin.

Prof. Tolz-Zilitinkevic este de părere că, în timp ce armata l-ar plasa la conducere după o lovitură de stat, este posibil – este mult mai probabil ca înlăturarea lui Putin să provină din elita politică.

Istoria Rusiei arată că militarii nu se implică de obicei în schimbările de regim, potrivit profesorului de Studii Ruse, care susține că „din punct de vedere istoric, nu numai astăzi, armata se află sub un control foarte strict al elitei politice”. 

Profesorul Tolz-Zilitinkevic a adăugat că, chiar și în cazul luării deciziilor maniacale ale lui Nikita Hrușciov de la începutul anilor 1960, elitele politice au fost cele care l-au îndepărtat de la putere. 

*Dmitri Medvedev (vicepreședinte al Consiliului de Securitate și fost președinte)

Medvedev a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012 după încheierea celui de-al doilea mandat al lui Putin și acum deține funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate.

Avocatul născut în Sankt Petersburg a fost ales cu promisiunea de a-l face pe Putin prim-ministru, ceea ce a făcut-o prompt.

Când Putin a preluat din nou puterea în 2012, i-a întors favoarea dându-i lui Medvedev rolul de prim-ministru.

Medvedev a deținut acest rol timp de opt ani înainte ca el și guvernul său din Duma să demisioneze pentru a deschide calea pentru ca Vladimir Putin să adopte schimbări constituționale radicale.

Aceste schimbări au inclus anularea termenilor pe care Putin i-a îndeplinit deja și i-au permis să se agațe de putere până în 2034.

Deși are experiență cu președinția, avocatul din Sankt Petersburg nu este considerat o amenințare de către Putin, potrivit experților.

Însuși faptul că Putin i s-a acordat încredere că va fi președinte interimar implică faptul că Medvedev nu este considerat suficient de puternic pentru a contesta conducerea dictatorului.

Prof. Tolz-Zilitinkevic a spus: „Situația ar fi, dacă Putin este înlăturat, ar fi extraordinară, iar Rusia ar fi în pragul colapsului complet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here