Cîțu: Salariul minim sigur se va majora, dar încă nu știm cu cât

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că urmează să aibă loc o rectificare bugetară până la sfârșitul lui noiembrie și să se stabilească și cu cât ar urmă să crească salariul minim.

Cîțu a declarat pentru Realitatea Plus că situația financiară a României nu este tocmai bună. „O concluzie generală este că toate temerile pe care le-am avut până acum au fost confirmate. Programarea trimestrială pentru venituri arată că veniturile trebuie să fie la 249 de miliarde de lei. După 9 luni, sunt la 220 miliarde și jumătate, adică mai puțin cu 20 de miliarde de lei. Asta e ce era programat versus ce s-a reușit. (…) Eu am tot spus că veniturile au fost supraestimate. Dar acum avem și dovada, care este publică„, a precizat Florin Cîțu.

Ministrul de Finanțe a vorbit și despre rectificarea bugetară pe care Guvernul Orban o pregătește pentru următoarele săptămâni.

Ca principiu, ca să ai o rectificare pozitivă, ar trebui să ai încasări mai mari decât cele pe care le-ai estimat. Sau să ai un deficit mai mic decât cel pe care l-ai estimat. La 9 luni situația nu este aceasta, iar deficitul este mai mare decât cel estimat. Vom vedea cum va ieși această rectificare. Depindem foarte mult de estimările Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Va avea loc (rectificarea -n.red.) mai devreme de sfârșitul lunii. S-ar putea să fie chiar în acea perioadă, ultima săptămâna. Încercăm să fie cât mai repede pentru că vrem ca mai toate facturile să fie deja plătite„, a mai spus Cîțu.

În privința majorării salariului minim, ministrul de Finanțe a confirmat că Guvernul Orban va aplica această măsură, însă nu știe încă dacă majorarea se va face cu 100 de lei, cum a promis PSD, sau cu altă sumă.

Noi nu ne uităm la o sumă anume. Ne uităm ca impactul salariului minim să fie pozitiv atât pentru cetățeni, cât și pentru companii. Eu aș vrea să fie o legătură transparentă între salariul minim și productivitate. Trebuie să trecem peste această discuție legată de sumă-100 de lei, 110 lei sau 80 de lei! Nu, salariul minim trebuie să aibă un impact în economie pozitiv„, a explicat Florin Cîțu.

Întrebat de ce nu amână Guvernul Orban până la începutul anului viitor această majorare a salariului minim, ministrul de Finanțe a spus că vrea să facă totul acum, public și transparent, astfel încât antreprenorii să știe din timp pentru ce trebuie să se pregătească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here