„Epoca de Aur” a lui Liviu Dragnea, aruncată la gunoi de PSD. Fostul lider, considerat groparul partidului

Inquam Photos / Octav Ganea

Epoca Dragnea s-a dovedit a fi o „piatră de mormânt” pentru performanțele PSD în alegerile din 2019, reiese din raportul dur elaborat de președintele interimar al Consiliului Național al social-democraților, Ionuț Vulpescu.

Raportul conține 40 de motive pentru eșecul răsunător al PSD la prezidențiale, iar șefia lui Liviu Dragnea este efectiv pusă la stâlpul infamiei. Documentul de „autoflagelare” critică lupta PSD cu Justiția, dar și discursul anti-european promovat de Liviu Dragnea. 

OUG 13, „prăjitura” dictatorială a lui Dragnea

„Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț. Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea (nr. legată de OUG 13), dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât și partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare”, se arată în raport.

Și modificarea legilor Justiției este aspru criticată de Ionuț Vulpescu. „A fost o transpunere la nivel parlamentar a modului de lucru al lui Liviu Dragnea din partid: o singură voce trebuie să se audă, cea a Șefului! Rezultatul a fost devastator, PSD fiind comparat cu partidele iliberale antieuropene.”

Dragnea și umbra PCR

Fostul președinte al PSD este văzut și principalul vinovat pentru care între PSD și comunism este pus semnul „egal”.

„O altă problemă cu care PSD se confruntă este asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist. La 30 de ani de la Revoluție, mulți tineri pun semnul «egal» între Partidul Social Democrat și comunism. Această problemă izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului (…)  Cât timp dezbaterea a fost inexistentă iar cei cu opinii contrare au fost excluși sau reduși la tăcere, cât timp partidul a avut candidat unic pentru funcția de președinte iar președinți de organizații au fost impuși și nu aleși, cât timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor funcțiilor cu excepția celei de președinte al partidului, în timp ce foștii lideri ai partidului au fost tratați ca o posibilă amenințare și eliminați, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac această asociere.”

Zarva din politica externă

De asemenea, în raportul Consiliului Național al PSD se vorbește despre politica PSD în raport cu partenerii externi.

„Dincolo de controversata mutare a ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental și anti-companii străine, din motive electorale, care a dus la neînțelegeri în relațiile cu partenerii externi, atât instituționali, cât și politici”, scre Vulpescu.

Populismul „cătușelor”

Raportul Consiliului Național amintește și de momentul în care Liviu Dragnea și-a cerut scuze „miilor de români care stau în pușcărie”.

„Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare «miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional». Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here