Numărul cazurilor de contagiune cu coronavirus în Italia a depășit, duminică dimineața, cifra 100. Potrivit ultimelor declarații făcute de Attilio Fontana, președintele Lombardiei, numărul persoanelor infectate în această regiune, cu capitala la Milano, a ajuns la 89. La acestea, se adaugă 16 cazuri în Veneto, 2 în Emilia Romagna, 2 în Lazio și 3 în Piemonte.

Cazurile de contagiune cu noul Coronavirus (denumit oficial Covid-19) în Italia continuă să crească și există un prim pacient pozitiv la Milano, anunța, sâmbătă, Corriere della sera. Este vorba de un rezident din Sesto San Giovanni, internat în spitalul din San Raffaele de o săptămână. Sunt analizate măsurile de urgență care trebuie luate în capitala lombardă. Între timp, toate contactele pe care bărbatul le-a avut în săptămâna petrecută la San Raffaele, inclusiv medici, asistente și pacienți sunt în curs de reconstituire.

După ziua de vineri, în care au fost identificate 15 persoane infectate în Lombardia și două în Veneto (dintre care una a murit) numărul de pacienți infectați a crescut sâmbătă la 46 în Lombardia și 12 în Veneto. În total, există două victime: una în Veneto, cealaltă, o femeie care a murit pe 20 februarie, în Lombardia. Femeia se întâlnise cu „pacientul 1” în spitalul Codogno. Măsuri restrictive, precum cele decise pentru 10 municipalități „expuse riscului” în zona Lodi au fost, de asemenea, adoptate în Vo ‘Euganeo și Teolo, în regiunea Veneto. 

*Pacientul zero: un muncitor chinez care a venit să vadă meciul Inter-Milan la un bar

Pacientul zero din Veneto a fost găsit: este un lucrător chinez de la o companie textilă care ar fi văzut meciul Inter-Milan în barul din Vo’Euganeo împreună cu cei doi vârstnici, ambii depistați pozitivi la testul pentru coronavirus, dintre care unul a murit.

Vestea unui prim caz la Torino a ajuns sâmbătă după-amiază. Numărul morților la nivel mondial este acum, potrivit calculului de la Universitatea Johns Hopkins, la 2.360, din 77.662 de infecții. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, a scris pe Twitter că în 80% din cazuri infecția cu Coronavirus este ușoară, în 20% critică; în 2% din cazurile raportate, „virusul este fatal”. Între timp, regiunea Friuli Venezia Giulia a decretat starea de urgență până la 31 iulie pentru a face față riscului de sănătate.

• Confirmarea primului caz de infecție la Milano a ajuns sâmbătă la 18:30, scrie Corriere della sera . Este vorba de un rezident în Sesto San Giovanni, internat în San Raffaele de o săptămână. Este primul infectat cu coronavirus din capitala lombardă. Experții încearcă să înțeleagă dacă este sau nu conectat la cazurile de contagiune din Lodigiano, de unde a început totul.

• Președintele Fontana a anunțat că 46 de persoane au fost depistate pozitiv pentru coronavirus în Lombardia. Calculul include și femeia în vârstă de 76 de ani care a murit la domiciliul ei din Casalpusterlengo. Din cele 7 noi cazuri care tocmai au fost confirmate, comparativ cu cele 39 semnalate deja sâmbătă dimineață (dintre care două în provincia Pavia și la fel de multe în provincia Cremona), unul este rezident în Sesto San Giovanni (MI) și este internat la Spitalul San Raffaele . Celelalte șase provin din zone deja afectate de infecție. 

Primarul orașului Milano, Giuseppe Sala: „La Milano, birourile și serviciile publice sunt deschise, dar, ori de câte ori este posibil, reduceți contactele. Nu sfătuim milanezii să rămână acasă, dar vă sfătuim, cât de mult este posibil, să reduceți socializarea și să respectați igiena”, i-a sfătuit acesta pe cetățeni.

• Există o a doua victimă italiană , o femeie cu domiciliul în Casalpusterlengo. A murit acasă, avea 77 de ani, a fost debilitată de pneumonie și a fost dusă la camera de urgență Codogno în zilele în care „pacientul 1”, de 38 de ani, a fost internat. Decesul a avut loc joi 20 februarie; rezultatul testului Coronavirus a venit post mortem.

• Alte două cazuri de Coronavirus au fost confirmate în Pieve Porto Morone, în provincia Pavia . Este vorba de câțiva medici: soțul lucrează ca medic generalist în Pieve Porto Morone (Pavia) și Chignolo Po (Pavia), soția este un pediatru care lucrează în zona Codogno (Lodi). Alte două cazuri noi au fost înregistrate în ultimele ore în Cremona: într-unul din cazuri, o fată de 38 de ani, există o legătură cu un medic din Codogno. Totalul în Lombardia este de 39 de cazuri.

• Tot în Lombardia, spitalul San Matteo din Pavia se pregătește să oprească, de luni, toate spitalizările care nu au legătură cu coronavirusul și să blocheze și intervențiile chirurgicale programate.

• În Veneto, guvernatorul Luca Zaia a confirmat alte cazuri în regiune. Printre acestea, rudele primilor doi infectați și alți rezidenți din municipiul Vo ‘Euganeo. Un nou caz de contagiune a fost înregistrat la Dolo, în provincia Veneția, la aproximativ cincizeci de kilometri distanță de Vo Euganeo . Bărbatul de 67 de ani este internat în terapie intensivă în Padova. „În momentul de față încă nu înțelegem cum au apărut infecțiile”, a adăugat el. Bilanțul total actualizat pentru Regiunea Veneto este de 12 bolnavi și o victimă .

• Vineri seara, președintele Regiunii Veneto, Zaia, a confirmat decesul lui Adriano Trevisan, în vârstă de 78 de ani, la spitalul Schiavonia (Padova) , care a fost internat de aproximativ zece zile pentru patologii anterioare. Confirmarea că coronavirusul îl infectase a venit abia ieri. 

Conferința episcopilor italieni a declarat că este pregătită să implementeze măsuri de precauție pentru credincioșii care vor merge la slujbe în următoarele ore. „Suntem dispuși să protejăm sănătatea oamenilor noștri pentru a pune în aplicare orice prevedere„, a spus președintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti. Episcopul din Piacenza, Gianni Ambrosio, a decis să distribuie împărtășania doar pe mână și nu în gură și să evite schimbul de pace.

Chinezul care a ajuns la spitalul Spallanzani din Roma împreună cu soția sa – primul caz de coronavirus din Italia – este mai bine: „A fost depistat negativ și este în stare de sănătate bună”, a declarat consilierul pentru sănătate al Regiunii Lazio, Alessio D’Amato. Un cercetător italian în vârstă de 29 de ani, tot la Spallanzani, va fi externat astăzi.

Între timp, cei 19 cetățeni care se aflau la bordul navei Diamond Princes, nava pe care s-au infectat sute de persoane și care se află în Japonia, s-au întors în Italia . Toți aceștia au fost negativi, dar vor fi transferați la Centrul Sportiv al Armatei din Cecchignola, în regiunea Lazio, pentru carantină.

• O ordonanță de la Ministerul Sănătății, emisă ieri, prevede „carantina la domiciliu de încredere cu supraveghere activă” pentru oricine a ajuns în Italia în ultimele 14 zile după ce a stat în zonele Chinei afectate de epidemie și impune „ obligația de a comunica Direcției de Prevenire a autorității de sănătate competentă teritorial dacă au stat în zonele menționate mai sus”. Deci: cei care s-au întors din China în ultimele două săptămâni trebuie să declare și să rămână acasă. „Nerespectarea măsurilor preconizate va constitui o încălcare a deciziei”.

Măsuri excepționale luate de Ministerul de Externe de la București

La nivelul Ambasadei României la Roma a fost constituit un grup de intervenție care se află în legătură constantă cu Protecţia Civilă Italiană şi cu autorităţile italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei privind coronavirusul. Până în prezent, nu s-au primit notificări din partea autorităţilor italiene cu privire la existenţa vreunui cetăţean român printre persoanele infectate şi nu s-au primit nici solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români, informează sâmbătă MAE, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, până la acest moment, misiunea diplomatică şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei nu au primit notificări din partea autorităţilor italiene cu privire la existenţa vreunui cetăţean român printre persoanele infectate şi nu au primit solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest subiect din partea cetăţenilor români.

MAE recomandă cetăţenilor români să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene pe acest subiect. Detalii – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here